≫ 

Gde uložiti novac u vreme inflacije?

Da li su kriptovalute rešenje?

  • 2
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Od svog postanka, kriptovalute su izazivale kontradiktorne stavove koji su se delili na "za" i "protiv". U početku je to izgledalo samo kao jedan zanimljiv eksperiment.

Podsetimo se da je prva komercijalna transakcija Bitkoinom izvršena 2010. godine kad je programer Laslo Hanjec kupio dve pice za 10.000 Bitkoina!

Od tada je prošlo mnogo vremena i svet kriptovaluta je evoluirao tako da je danas u opticaju oko 10.000 različitih kriptovaluta. Svedoci smo inflacije na globalnom nivou i teško je predvideti kako će se dalje situacija razvijati. Dodatne pritisci na kretanje svetske inflacije vrši i energetska kriza izazvana Rusko-Ukrajinskim sukobom.

Američki milijarder, menadžer hedž fonda Stenli Drakenmiler je izjavio neće više verovati centralnim bankama. Potrebno je pomenuti da, prema Forbsovoj listi milijardera, lična neto vrednost imovine Stenlija Drakenmilera trenutno iznosi 6,4 milijarde dolara.

Ova činjenica nam može sugerisati da Drakenmiler realno sagledava kretanja na finansijskom tržištu.

Inflacija će uzrokovati da fiat valute gube svoju realnu vrednost i ljudi će se okrenuti kriptovalutama. Što se tiče američke ekonomije, još uvek vodeće ekonomije sveta, Drakenmiler predviđa njenu recesiju u narednoj godini. U kriznim vremenima u kojima inflacija urušava realnu vrednost fiat valuta, pitanje koje se postavlja pred većinu stanovništva je kako sačuvati realnu vrednost novca koji poseduju.

Čuvanje novca samog za sebe definitivno dovodi do njegovog obezvređivanja. Ulaganje u akcije može biti riskantno jer je gotovo nemoguće predvideti kako će se one kretati na svetskoj berzi. Istini za volju postoje neki indikatori koji eventualno mogu ukazati na berzanska kretanja ali je to daleko od pouzdanog.

Jedna od opcija je i ulaganje u imovinu, bilo da se radi o nepokretnostima ili o plemenitim metalima ili robi koja je tražena na tržištu. Prilikom opredeljivanja za ovu opciju treba imati u vidu da su cene nekretnina prenaduvane u gotovo čitavom svetu. Ukoliko se osvrnemo u relativno blisku prošlost, možemo primetiti da je "balon" prenaduvanih cena "pukao" i na taj način su mnogi ostali bez značajnog dela svog novca.

Jedna od mogućnosti koju savetuju svetski finansijski stručnjaci je ulaganje u sebe, svoje znanje i svoje sposobnosti, kako bi ostali konkurentni na tržištu i u uslovima krize.

Svakako, jedna od opcija je ulaganje u kriptovalute, koje nisu pod kontrolom pojedinih država kao ni njihovih centralnih banaka. U pogledu kriptovalauta, takođe nema garancija da će se sačuvati realna vrednost ali je samo kriptotržište već pokazalo određene zakonitosti, tako da se neka kretanja vrednosti ipak mogu predvideti.

O tome koje su kriptovalute trenutno atraktivne za ulaganje i koje mogu ne samo sačuvati realnu vrednost već i ostvariti dobiti, pisali smo u prošlom nastavku.

Dileme koje donosi inflacija su mnogobrojne i niko nema odgovor koji bi bio potpuno pouzdan. Potrebno je sagledati sve opcije i doneti najbolju odluku.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA