Ne koristim ga ni mesec dana, ali već sada mi je jasno da je Mate 20 Pro definitivno najbolji telefon u 2018. jer ima gotovo sve što možete da zamislite

Huawei Mate 20 Pro je nešto najbliže savršenstvu što mogu da zamislim.

  • 6

Kada je Huawei počeo svoju borbu sa velikim brendovima pre nekoliko godina, strategija je bila prilično prosta, ali veoma efikasna - napravi kvalitetne, a jeftine telefone.

Međutim, ovaj put, kompanija se odlučila za nešto drugačiji pristup, umesto niže cene, predstavila nam je pravi tehnološki dragulj koji opravdava svaki dinar više cene.

Huawei Mate 20 Pro je definitivno najbolji, a možda čak i jedini ozbiljni kandidat za telefon godine.

U pitanju je telefon koji u sebi sadrži svako tehnološko unapređenje koje možete da zamislite, a pritom uspeva da bude najpovoljniji u kategoriji telefona gde cena gotovo da nema granicu.

Na papiru, Mate 20 Pro izgleda ogromno.

Foto: Nikola Tomić

Tu je 6.39-inčni displej, 6GB radne memorije, osmojezgreni HiSilicon Kirin 980 procesor, veštačka inteligencija i masivna 4.200mAh baterija.

Ali s druge strane, kada ga uzmete u ruke, istog trenutka možete da primetite koliko je drugačiji od konkurencije.

Sam dizajn ne možemo podvesti pod revolucionaran, ali Huawei je standardnu formulu ovaj put doveo do savršenstva.

Metalno kućište i stakleni paneli s prednje i zadnje strane nisu revolucija, ali se svakom detalju pružila tolika pažnja da je Mate 20 Pro zaista najbolji Android telefon koji sam do sada imao priliku da testiram.

Foto: Nikola Tomić

A detalja je puno, tu je crveno dugme za uključivanje uređaja, blago zaobljene ivice uređaja, perforirano zadnje staklo koje olakšava držanje i zaista imate utisak kao da se telefon sam lepi za vašu šaku, ekran gotovo od ivice do ivice...ništa nije slučajno i sve ima svoju svrhu kako bi vam se olakšalo korišćenje.

Posebnu pažnju zahtevaju i svi tehnološki noviteti koje je Huawei sakupio na jednom mestu.

Tu je čitač otiska prstiju smešten ispod samog ekrana. kada uzmete telefon, na displeju će se prikazati kružić na koji je potrebno da stavite prst i gotovo istog trenutka telefon će se otključati. Kao i sa svim ostalim stvarima na ovom telefonu, brzina ne predstavlja nikakav problem.

Foto: Nikola Tomić

Tu je i druga opcija, Mate 20 Pro ima i skener otiska zenice koji je izuzetno brz, možda čak i brži u otključavanju telefona od otiska prsta, a definitivno od ukucavanja PIN-a.

Ako uključite obe opcije, zatećićete sebe kako gledate u otključan telefon i pre nego što spustite prst na displej.

Sigurno vam neće promaći ni nedostatak rešetkica koje signalizariju prisustvo zvučnika. To je zato što je kao izlaz za zvuk iskorišćen UBS-C izlaz koji služi kao zvučnik.

Zvuk je pristojne glasnoće, jasan i čist.

A definitivno vredno pomena jeste i obrnuto bežično punjenje. Ovaj telefon može da svojom baterijom puni bilo koji drugi telefon koji poseduje Qi wireless tehnologiju - dovoljno je samo da ih prislonite zajedno. U slučaju da vam ova tehnologija nije na raspolaganju, isto možete da uradite i uz pomoć kabla.

Foto: Nikola Tomić

Huawei Mate 20 Pro, kao što sam već spomenuo, nije veliki telefon u poređenju sa svojim mogućnostima, a najbolji primer za to jeste displej od 6.39 inča koji je toliko dobro upakovan da zaista izgleda mnogo manji nego što jeste.

U pitanju je AMOLED displej rezolucije koja premašuje 2K, i definitivno jedan od najboljih u koji sam imao priliku da gledam.

Odmah ispod njega smešten je novi Kirin 980 procesor koji je direktna konkurencija Snapdragonovom 845 procesoru.

Kao što biste mogli da zaključite na osnovu specifikacija, Mate 20 Pro radi kao zmaj. Brzina skrolovanja, otvaranja i rada u aplikacijama teško da može da bude veća, i to se zaista oseća u svakodnevnom korišćenju.

A u slučaju da vam to ipak nije dovoljno, u podešavanjima postoji Performance mod koji bukvalno izvlači maksimum iz telefona.

Foto: Nikola Tomić

Iako su ovo sve stvari koje uz dovoljno novca mogu da se nadmaše, kamera na ovom telefonu je potpuno druga priča i ovaj put iza nje stoji čuvena Leica. Ovde Mate 20 Pro zaista sija.

Kada vidite tri objektiva na zadnjoj strani sigurno će vam prva misao biti da saberete sve te megapiksele, ali to je samo deo priče.

Na raspolaganju vam je 40MP senzor, ali ćete najverovatnije većinu vremena koristiti 10MP senzor jer telefon koristi tehnologiju povezivanja piksela, kombinujući ih kako bi dobio finalnu sliku najbljeg mogućeg kvaliteta.

Naravno, možete da koristite i primarni objektiv. Kada su uslovi idealni, količina detalja koje ćete dobiti na fotografiji su zaista nešto posebno.

Foto: Nikola Tomić

Zapravo, Mate može da izađe na kraj sa gotovo svakom situacijom koju je potrebno zabeležiti, pa čak i kada ste u gotovo potpunom mraku. Možda ćete u katastrofalno mračnim uslovima izgubiti malo oštrine, ali noćni mod je posebna zver i zaista pruža fotgorafije koje su za klasu bolje od konkurencije.

Poslednji objektiv je 20MP širokougaoni senzor sa 3X zumom koji može da pravi i makro fotografije sa razdaljine od samo 2.5 centimetara.

Kako bi svi rezultati bili još bolji, Hauwei je ozbiljno uposlio veštačku inteligenciju koja izvlači maksimum iz svakog tračka svetla, ili u slučaju videa, svakog pokreta. A tu su i zanimljive opcije poput snimanja crno-belog videa gde je samo glavni objekat, ili osoba, u boji dok je sve ostalo crno-belo. Ovde se najbolje vidi koliko veštačka inteligencija radi kako bi nadomestila svaki propušten detalj.

Foto: Nikola Tomić

Naravno, ovo je samo početak jer će brojni drugi noviteti postepeno stizati putem apdejta, poput mogućnosti 3D skeniranja obejakta i njihovo pretvaranje u emodžije.

Uprkos tome što je Mate 20 Pro manji od konkurencije, u njega je smeštena prilično velika baterija.

Sa umerenim korišćenjem, bez problema sam uspevao da iz njega istisnem cela dva dana korišćenja, dok je uz ozbiljno maltretiranje Mate dan završavao sa nekih 30-ak odsto baterije.

Ali ni u jednom trenutku nisam brinuo za to da ću ostati sa crnim ekranom jer telefon podržava brzo punjenje koje za svega pola sata vrlo lako može da bateriju vrati na nekih 60-70 odsto.

Huawei Mate 20 Pro je zaista vrhunsko remek-delo koje pokazuje šta možemo da dobijemo kada tehnologiju gurnemo do njenih limita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. novembar 2018 | 11:33

    I cena mu je pro

  • Pedja

    13. novembar 2018 | 19:38

    I sada kada se procita ceo tekst, i sumiraju rezultati i kada se slegnu utisci postavite sami sebi pitanje, ali budite realni pre svega prema sebi , da li cete koristiti sve ove funkcije koje ima ili cete samo one najosnovnije ( svakodnevno naravno ) ???. Odgovor koji dajete je da li kupujete ili Vam nije potreban. Ja licno kazem, jeste telefon u redu ali mi realno za svakodnevnu upotrebu nije potreban pa ga necu ni kupiti. A da bi ga samo pokazivao na stolu, nisam toliko zastranio. A vi dajte odgovore koje mislite da treba.

  • Roki

    14. novembar 2018 | 22:53

    Ja imam Telefon Huwai p20 pro I veoma je dobar tel.. Ispred Samsunga sigurno a iPhone da ne pricamo u opste nema sanse daga stiene..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA