≫ 

Uzeli smo Huawei P30 Pro i napravili 1.000 fotografija kako bismo proverili da li je njegova kamera zaista najbolja na svetu i bez konkurencije (FOTO)

Da li je Huawei uspeo da redefiniše ono što je moguće napraviti kamerom jednog smartfona?

  • 8

Hauwei P20 Pro i Mate 20 Pro imali su kamere koje su za klasu bile bolje od svakog telefona na tržištu u 2017. godini.

Huawei je uspeo da spoji svestrani softver sa ogromnim senzorom kamere i trostruku postavku objektiva kako bi dobio telefon koji nije imao konkretnog rivala skoro godinu dana.

A onda se pojavio P30 Pro.

Foto: Milena Đorđević

Iako je za Huawei prosto mogao da napravi neke male softverske prepravke i i dalje bude tvorac najboljeg telefona na svetu po svim standardima, a ne samo po onim fotografskim, kompanija je odlučila da to ne uradi.

Naprotiv, Huawei je sa modelom P30 Pro odlučila da još više podigne standard i stvori telefon koji će bukvalno promeniti naše poimanje onoga što je moguće.

Kompanija misli da će ovaj telefon promeniti sve, a nakon samo 2 nedelje testiranja modela P30 Pro, vrlo lako možemo da se složimo sa ovom tvrdnjom.

Zapravo, P30 Pro donosi tri velika i veoma važna unapređenja.

Foto: Milena Đorđević

Prvo je "periskopski" objektiv koji dozvoljava 5X optički zum koji gotovo da ne dovodi do bilo kakvih deformacija u oštrini kada se koristi.

Iako Huawei nije prva kompanija koja se poigravala ovom idejom, definitivno je prva koja ju se sprovela u delo,

Umesto klasičnog uređanja staklenih ploča, ovaj objektiv koristi ogledalo koje se sklapa kao periskop, zbog čega dozvoljava veći zum nego što to većina telefona zbog svojih fizičkih ograničenja može da izvede, a da to pritom drastično ne utiče na performanse.

Foto: Milena Đorđević

Drugo veliko unapređenje odnosi se na telefoto objektiv koji je u stanju da izvuče 10X "hibridni zum" bez primetnih deformacija.

A u slučaju da baš želite da zavirite komšiji u frižider, P30 Pro podržava digitalni zum do 50X.

Sve ovo ide još jedan korak dalje kada u celu priču uključite i ultraširoki objektiv koji ovom telefonu daje raspon i mogućnosti jednom mini DSLR fotoaparata sa gotovo svakim objektivom koji možete da zamislite.

Foto: Milena Đorđević

Treće unapređenje se odnosi na glavni senzor od 40 megapiksela.

Huawei koristi novi dizajn koji omogućava kameri da uhvati mnogo više svetlost nego što je to ranije bilo moguće.

Rezultat toga je kamera koja gotovo da može da vidi u mraku. Prosečna kamera na telefonu radi do ISO 6,400, a P30 Pro je uspeo da dostigne ISO 409,600. Ovo je već teritorija kojom suvereno vladaju DSLR fotoaparati.

Na ovaj način Huawei nam je pokazao da i dalje postoji popriličan prostor za unapređenje smartfona na svim poljima, a najbolje od svega, odlučio je da nam pokaže da je to itekako moguće - i na hardverskom i softverskom polju.

Foto: Milena Đorđević

Pored impresivne kamere, P30 Pro sa sobom donosi i veoma ozbiljne performanse.

Hauwei P30 Pro definitivno nije samo ozbiljan fotoaparat, već je i impresivan telefon.

P30 Pro dolati sa 8GB radne memorije, 256GB interne memorije i osmojezgrenim Kirin 980 procesorom sa veštačkom inteligencijom.

Sve ovo smešteno je iza 6.47-inčnog zakrivljenog OLED displeja rezolucije 2.340 x 1.080 piksela. Iako je ovo manja rezolucija od one koju ima Mate 20 Pro, to ostaje sam ona papiru jer u realnom korišćenju ova razlika u pikselaži je neprimetna.

Foto: Milena Đorđević

Ova postavka je više nego dovoljna da bez ikakve brige o usporenju koristite P30 Pro nekoliko godina, i to pod punim opterećenjem aplikacija i multimedije.

Veštačka inteligencija sve vreme se stara o tome da vam ništa što zaista ne treba ne troši bateriju kapaciteta 4.200mAh i to je primetno od prvog trenutka.

Uz umereno korišćenje, model Mate 20 Pro je bez ikakvih problema uspevao da kraj dana ponekada dočeka i sa 60 odsto dostupne baterije, a gotovo ista situacija je i sa ovim modelom.

Veliki deo ovog telefona čine i brojne inovacije kao što je brzo punjenje koji P30 Pro diže na 70 odsto baterije za samo 30 minuta, a ako više volite da svoj telefon punite bežičnim putem, možete i to.

A bežičnim putem možete da punite i druge uređaje koji podržavaju ovaj standard, a sve što je potrebno jeste da aktivirate potrebnu opciju i spustite ga na leđa modela P30 pro.

Foto: Milena Đorđević

Veštačka inteligencija igra veliku ulogu i u bržem radu telefona jer prati koje aplikacije najčešće koristite i vremenom počinje da predviđa vaše postupke kako bi baš one uvek bile spremne da budu lansirane. A te milisekunde brzine koje ćete dobiti su itekako primetne.

Dovoljan je samo jedan pogled na sve ovo kako bi se zaključilo da Huawei ovaj put nikako nije želeo kompromis niti da barem malo poštedi konkurenciju kada su u pitanju dizajn, performanse, trajanje baterije, veštačka inteligencija i naravno, kamere koje definitivno postavljaju nove standarde i pravila u vezi sa tim šta bi kupci od telefona na ovom polju trebali da očekuju.

Drugim rečima, Huawei P30 Pro je trenutno pravi superheroj u svetu smartfona, a slike koje smo napravili definitivno govore više od 1.000 reči.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA