Ovo su svi dizajnerski trikovi koji su od modela Nokia 3310 napravili najbolji telefon na svetu

Da li će Nokia 3310 ikada dobiti vrednog naslednika?

  • 3
Nokia 3310 Foto: Telegraf.rs

Nokia 3310 ima gotovo legendarni status. Predstavljena je 200. godine i nalazi se među najbolje prodavanim telefonima svih vremena sa preko 126 miliona proizvedenih primeraka.

Poznata je po tome što je gotovo neuništiva, i što je verovaton bila prvi kul telefon koji je u to vreme mogao da se kupi.

Međutim, možda najjača strana ovog telefona je bila njegova jednostavnost. Ne žele svi korisnici kompleksne uređaje koji mogu da obavljaju na stotine različitih funkcija.

A činjenica da Nokia 3310 može samo da prima i šalje pozive i poruke je bila ključna za mnoge, kako nekada, tako i sada.

Ali sa dizajnersek strane, telefon je pratio nekoliko ključnih pravila zahvaljujući kojima je uspeo da podmiri potrebe najvećeg mogućeg broja ljudi, umesto da ih primorava da uče nove stvari.

Foto: Wikipedia

Zahvaljujući minimalističkom ekranu sve što se nalazi na njemu je bilo čitko i lako dostupno, pogotovo jačina signala i procenat preostale baterije, a korisnici nisu morali ni da se kreću kroz komplikovane menije. Sam telefon je bio estetski veoma privlačan (za to vreme) i bez problema je mogao da stane u svaki džep.

Umesto ekrana osetljivog na dodir, Nokia 3310 imala je velike i tvrde tastere koji su zbog svog pozicioniranja mogli da se koriste bez gledanja.

A ako vam se tvrdi dugmići nisu sviđali, mogli ste da ih zamenite mekšim.

Kao što smo spomenuli, Nokia 3310 je bila prvenstveno poznata po svojoj robustnosti, što je gotovo misaona imenica za mnoge današnje uređaje.

Foto: Flickr/ Rob Hayes

Zapravo, postoje ljudi koji tvrde da su im ovi modeli i dan danas čitavi i rade bez problema.

Plus, Nokia 3301 je imala mnoštvo delova koje je bilo lako ukloniti i po potrebi zameniti.

Ovo je takođe olakšavalo i mogućnost prilagođavanja telefona korisnicima kroz brojne maske koje su bile dostupne za ovaj model.

Još jedan važan i podjednako legendarn deo ovog telefona bila je čuvena igrica Zmijice na kojoj su mnogi provodili sate ubijajući vreme.

Uprkos prostom izgledu i prostim komandama, ova igra bila je neverovatno zarazna.

Velika prednost ovog telefona dolazila je i iz njegove uprošćenosti jer i cena zbog otga bila niža.

Ipak, po mnogim sadašnjim standardima ovaj telefon je deo prošlosti jer je vreme izdržljivosti i uprošćenosti davno zamenjeno novim tehnologijama, hiljadama novih funkcija i društvenim mrežama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej

    16. april 2019 | 13:56

    To su bili telefoni a ovo danas su kompjuteri i danas ima onih koji hoće sami telefon

  • Mlj1228

    16. april 2019 | 14:07

    Ovu NOKIU sam imao i ja, ali kad mi se dogodila "nesreća" da je izgubim, mojom krivicom, plakao sam krijući se jer sam ipak bio "mator". Danas mi je sve to smešno, ali u ono vreme to je bio najbolji telefon koji je postojao.

  • Mira

    16. april 2019 | 17:49

    Znam pospodju od 82 godine koja i dan danas nosi ovu Nokiu i uziva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA