≫ 

Ako tražite kompjuter koji za 600 evra može bukvalno sve, onda je Asus VivoBook pravi izbor za vas

Napokon se na tržištu pojavio laptop koji za vaše pare nudi više.

  • 2

Asus je modelima Zenbook pokazao da i te kako zna kako da na najbolji način iskoristi najnoviju tehnologiju i isporuči nam zaista impresivne laptopove.

Ali i po impresivnoj ceni.

Međutim, kako stoje stvari kada su budžetni uređaji u pitanju?

Asus VivoBook 15 je možda najbolji primer toga da inovacije nisu isključivo ograničene na premijum laptopove.

Foto: Milena Đorđević

Sam dizajn ovog modela inspirisan je skupljim modelom ZenBook S i zahvaljujući tim suptilnim dizajnerskim zahvatima ovaj model vrlo lako uspeva da se izdvoji od konkurencije.

Asus VivoBook definitivno izgleda skuplje, ali i kvalitetnije napravljeno u odnosu na suparničke modele. Plus, na raspolaganju imate nekoliko opcija kada su boje u pitanju.

Drugim rečima, Asus je zaista napravio veliki iskorak u dizajnu unutar cenovne klase koja, blago rečeno, nudi samo prosečnost.

Foto: Milena Đorđević

Elegantnu spoljašnjost dodatno zaokružuju više nego solidne performanse, dugovečna baterija i odlično kontrolisanje zagrevanje laptopa.

Dakle, dizajn nije jedina stvar koja će vas privući ovom modelu.

VivoBook je prililčno kompaktan laptop s obzirom na dijagonalu od 15.6 inča, ali to nikako ne znači da je Asus žrtvovao bilo šta kako bi došao do manjih dimenzija.

Naprotiv.

Glavna odlika displeja na modelu VivoBook 15 je nanoEdge ekran - ekran sa okvirom debljine samo 5,7 mm, čime se postiže neverovatni odnos ekrana i tela od 88%. U pitanju je nešto što do sada nije viđeno na modelima u ovom cenovnom rangu, a dodatno doprinosi elegantnom i modernom izgledu.

Drugim rečima, zahvaljujući nanoEdge ekranu Asus VivoBook 15  ima displej dijagonale 15,6”, ali svojim dimenzijama više liči na laptopove manje dijagonale i samim tim ima povećanu mobilnost. 

Foto: Milena Đorđević

ViviBook 15 ima prilično lep izbor portova za tako tanak laptop.

Na levoj strani se nalaze 2 USB-2.0 porta i microSD slot.

Sa desne strane ćete pronaći USB-3.1 port, HDMI port i USB Type-C port, što je otprilike sve ono što može da vam zatreba u svakodnevnom radu.

Kada pogledate centralni deo, pogled će vam sigurno zastati na tastaturi.

Foto: Milena Đorđević

U pitanju je tastatura koja će odlično leći svima koji vole malo dublji hod prilikom kucanja. A dodatni bonus jeste mala zaobljenost tastera i njihova veća razdvojenost koja pruža mnogo udobnije kucanje nego kada udarate po ravnim pločicama koje su pristune na većini laptopova.

Sama udobnost tastature dodatno je poboljšana ErgoLift šarkama koje prilikom otvaranja ekrana izdižu zadnji deo laptopa, čime se postiže mnogo ergonomičniji oblik za kucanje (nagnuta tastatura), a i poboljšava hlađenje jer vazduh lakše cirkuliše.

Model koji smo testirali bio je sive boje, kao i sama tastatura, i tu smo naišli na jedan manji problem. Same oznake na tasterima su takođe bile sivkaste boje pa je to stvaralo probleme pri kucanju jer su se oznake stapale sa bojom tastera i nisu mogle lepo da se očitaju. Što može biti problem ako niste vični slepom kucanju, ali dajete sve od sebe kako biste se ubrzali, samo da bi vam dodatni problem pružili nečitki tasteri.

Lep dodatak jeste i kompletna numerička tastatura što ovaj model čini odličnim izborom za poslovne korisnike.

Foto: Milena Đorđević

Odmah iznad tastature, u svom elegantnom tankom okviru, je smešten ekran, koji nas nije impresionirao. Prikaz boja bi mogao biti bolji, kao i pokrivenost RGB spektra koja je ispod proseka, što svakako vredi napomenuti. Ni uglovi vidljivosti nisu kao na premijum modelima, ali se to ne može ni očekivati u srednjem cenovnom segmentu.

Sa druge strane, ima Full HD rezoluciju pa na radnu površinu može stati više elemenata.

Ispod svega ovoga smešten je Intel Core i3-7020U CPU  uparen sa 8GB radne memorije, a tu je i NVIDIA MX110 grafika.

Ovo definitivno nije "prosečna" postavka većine laptopova drugih proizvođača koji mogu da se kupe u Srbiji. A razlika se i te kako vidi.

Foto: Milena Đorđević

Asus VivoBook bez problema može da se izbori sa preko 20 tabova u Chrome brauzeru, strimuje multimediju (što je i za očekivati), ali i glatko izađe na kraj sa novijim i zahtevnijim igrama kao što je Football Manager 2019 sa svim podešavanjima na medium i high, ali bi sigurno imao problema sa naslovima koji prvenstveno zahtevaju bolju grafiku i više procesorske snage.

VivoBook 15 može da pokreće novije igre, ali sa medium grafičkim podešavanjima.

Dobar deo zasluge za brzinu u radu ide i SSD drajvu koji je uparen sa tvrdim diskom. Zahvaljujući ovoj kombinaciji imate i brzinu i veliki kapacitet, što se veoma retko sreće u ovoj cenovnoj kategoriji.

Foto: Milena Đorđević

Naš sveopšti utisak jeste da je VivoBook 15 izuzetno sposoban laptop koji je prvenstveno namenjen poslovnom okruženju i multimediji, ali da bez problema tokom vikenda na njemu možete malo i da se zabavite.

A u slučaju da blizu vas nema utičnice, možete da očekujete da će baterija pod srednjim opterećenjem (surfovanje internetom) uspeti da izdrži oko 8 sati. Što je više nego dovoljno za jedan radni dan, poslovni put ili ubijanje vremena na aerodromu.

Još jedna velika prednost ovog modela jeste optimizacija hlađenja. Ma koliko se trudili da ga opteretimo, VivoBook 15 nije pokazivao znakove grejanja, a kamoli pregrevanja.

Asus VivoBook 15 je defintiivno vizuelno upečatljiv i natprosečan laptop čija preporučena cena (600 evra) ide znatno ispod kvaliteta koji dobijate.

Ako vam je potreban laptop koji je u stanju da uradi sve što ste zamislili, bilo da je u pitanju posao ili zabava, i to sa stilom, onda bi Asus VivoBook 15 trebalo da bude u samom vrhu vaših želja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA