≫ 

Koristio sam robotski usisivač 30 dana i više mi ne pada na pamet da uzmem usisivač u ruke

Možda usisivači nisu stigli do svog kraja, ali zahvaljujući robotskim usisivačima - on je blizu

  • 12
iRobot Roomba 980

Foto: Telegraf.rs

S obzirom na manjak vremena koji svi imamo i brojne obaveze koje mogu da nam u jednom naletu pojedu celu nedelju, a da toga nismo ni svesni, čist stan ponekada može izgledati kao velika utopija.

To je barem moj slučaj. Tokom nedelje čekam vikend kako bih odvojio nekoliko sati da sve dobro usisam i obrišem, a to malo slobodno vremena što tada imam mi se onda čini previše dragocenim da bih ga bacio na usisavanje.

Proveo sam sate i sate osmišljavajući najefikasnije i najbrže metode kojima bih nekako uspeo da dođem do čistog stana, a da pritom ne izgubim previše dragocenog vremena, ali rešenje je uvek bilo isto - ako želim čist stan, moram da potrošim vreme na usisavanje.

Ipak, ovo poražavajuće saznanje me nije spečilo da i dalje pokušavam da rešim svoj kompleksan problem.

A pošto svi vole priče sa srećnim krajem, dao sam sve od sebe da i moja to dobije - i dobila je.

Doduše, na kraju dana me nije spasila princeza na belom konju, ali sam bio spasen.

Moj spasilac bila je Roomba. U pitanju je robotski usisivač čija jedina svrha jeste da mi obezbedi moju najveću želju - čist stan bez mog učestvovanja u njegovom čišćenju.

iRobot Roomba 980

Foto: Telegraf.rs

U Srbiji može da se kupi nekoliko modela, od jeftinijih sa osnovnim funkcijama do onih koji barataju prilično ozbiljnim alatima za gotovo savršeno čišćenje. Ja sam se odlučio za rešenje koje bi se moglo nazvati sredinom. Odabrao sam model sa oznakom 980.

Uprkos tome što se radi o najnovijoj tehnologiji i što Roomba 980 poseduje brojne napredne funkcije, sama postavka i rukovanje njom su veoma prosti.

Nema sklapanja delova i stavljanje prave četke, kao što je to slučaj sa usisivačem - već sve što morate da uradite jeste da otpakujete svoj robotski usisvač i pritisnete veliko dugme na njegovom vrhu za početak čišćenja.

Tu je i posebna doking stanica, da ne kažem baza, koju će Roomba sama posetiti kada baterija krene da se ozbiljnije prazni.

Van toga, vaša prisustvo više nije potrebno. Roomba odlično zna šta treba da radi.

Čišćenje je nešto za šta je Roomba napravljena i istog trenutka kada upalite svoj robotski usisivač stan postaje njegovog igralište.

A protvnik je, što je više nego očigledno, prljavština.

iRobot Roomba 980

Foto: Telegraf.rs

Roomba 980 je bez ikakvih problema sa parketa kupila sve nečistoće, prašinu i dlake. Isto je bilo i sa velikim tepihom koji mi stoji dnevnoj sboi, zahvaljujući posebnim četkama i velikoj usisnoj moći, Roomba ga je očistila najbolje što je to moguće - a da ga ne nosite u servis.

Zbog svojih malih dimenzija, Roomba se bez problema zavlačila ispod kreveta i komoda i tako me poštedela klečanja, čučanja i svih drugih fizičkih vežbi koje me gotovo svaki put ostave sa upalom jutro posle.

Zapravo, jedini problem koji sam imao sa ovim modelom bilo je to što je bio toliko efikasan da sam morao da praznim ugrađenu posudu za đubre znatno češće.

Sa druge strane, ako vam je i to previše posla, postoje modeli koji dolaze sa posebnim dokovima koji im omogućavaju da se sami prazne. Vaše prisustvo ni na koji način više nije potrebno.

I to mislim bukvalno.

iRobot Roomba 980

Foto: Telegraf.rs

S obzirom na to da je moj model imao mougćnost kontrole preko mobilnog uređaja, mogao sam da svom Roomba robotskom usisvaču pošaljem komandu da počne da čisti stan dok sam na poslu kako bi me po povratku sve sačekalo u savršeno čistom redu.

Ova opcija mi je posebno bila draga petkom jer sam znao da se vraćam kući i da tokom vikenda neću morati da mrdnem ni prstom jer je Roomba sve obavila svojim četkama.

Zahvaljujući brojnim naprednim senzorima Roomba se poput mačke kreće po stanu, ali za razliku od nje ne ostavlja, već kupi dlake.

To znači da nema zaglavljivanja u uglovima, već su oni čisti zahvaljujući posebnim bočnim četkama koje odlično uspevaju da izvuku prljavštinu iz svakog ugla stana.

Za sve one koje zanimaju tehnički detalji, izdvojiću samo one najvažnije, u kratkim crticama.

iRobot Roomba 980

Foto: Telegraf.rs

- Roomba 980 bez problema može da čisti sve vrste podova koje možda imate u stanu, do kvadrature od 185m2.

- Tu je i aplikacija za pametne telefone i tablete kojom može postaviti raspored čišćenja ili aktivirati Roombu jednostavno sa svog radnog mesta. Ističe se i novom litijum-jonskom baterijom.

- Posebno bih izdvojio CarpetBoost funkciju koja omogućava da se usisna snaga motora poveća 10 puta tokom usisavanja tepiha.

- Roomba 980 ima i poseban navigacioni sistem za čišćenje kako se slučajno ne bi desilo da joj nešto promakne.

- A pošto pričamo o higijeni, tu su i akustični i optički senzori za detekciju prašine.

- Po meni, sve ovo dovoljno je da više nikada ne pomislite na usisavanje - a nabrojao sam samo one najvažnije stvari.

- Pored svega ovoga, Roomba 980 ima i brojne druge napredne funkcije koje samo čekaju da ih isprobate.

 

Video: Upoznajte robotski usisivač iRobot Roomba i7+

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    17. oktobar 2019 | 12:21

    Jeli ima neko rotaciono svetlo da ga ne zgazimo mi od 125 kg?

  • Sasa

    17. oktobar 2019 | 13:11

    Vise volim da gledam moju zenu kada usisava...malo odpozadi pa malo se sagne a onda odnapred...pusti bre ove robote

  • Maki

    17. oktobar 2019 | 11:05

    Odose zene na odmor jupiiiii

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA