≫ 

FBI upozorava: Pazite šta radite sa svojim pametnim televizorom!

Neki od najpopularnijih proizvođača televizora sakupljaju tone informacija o tome šta korisnici gledaju

  • 3

Osnovna razlika između pametnih i običnih televizora je u tome što su pametni povezani na internet, pa se lako može pretpostaviti da su izloženi sličnim bezbednosnim rizicima kao računari i pametni telefoni.

Proizvođačima tih uređaja, međutim, bezbednost često nije na prvom mestu, na šta je nedavno upozorila i američka savezna policija FBI.

Osim što sami proizvođači i developeri mogu da, pomoću ugrađnih mikrofona i kamera, slušaju i prate šta korisnici rade, pametni televizor hakerima može da omogući pristup ruteru korisnika, upozorava FBI.

Iako napadi i preuzimanje kontrole nad pametnim televizorima do sada nisu bili tako česti, oni ipak postoje. Hakeri su nedavno demonstirali kako je moguće "upasti" u Google Chromecast, uređaj za video striming, i putem njega prikazivati različite nasumične snimke hiljadama ljudi.

Najviše potencijalnih načina za preuzimanje kontrole i hakovanje pametnih televizora razvijeno je od strane Centralne obaveštajne agencije - CIA, ali su podaci o tome bili ukradeni, da bi potom osvanuli na stranicama WikiLeaksa.

Haker, hakeri, kompjuter Foto: Pixabay.com

Upozorenje FBI-ja se, međutim, uglavnom odnosi na način na koji se podaci o korisnicima prikupljaju putem pametnih televizora.

Kako je Washington Post pisao ranije ove godine, neki od najpopularnijih proizvođača televizora sakupljaju tone informacija o tome šta korisnici gledaju, kako bi pomogli oglašivačima da bolje "targetiraju" reklame gledaocima i da im predlažu šta sledeće da gledaju.

Veličina tog problema postala je vidljiva kada je proizvođač televizora Vizio, nakon što je uhvaćen u tajnom prikupljanju podataka, morao da plati kaznu u iznosu od 2,2 miliona dolara.

Kao trenutno rešenje problema sa praćenjem FBI preporučuje da se kamera koja se ne koristi prelepi crnom trakom. Takođe, preporučuje se i redovno ažuriranje softvera najnovijim "zakrpama", ali i detaljno čitanje pravila o zaštiti privatnosti kako bi korisnici bili svesni o tome šta sve može da im se dogodi ako su nepažljivi.

(Telegraf.rs/TechCrunch.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    2. decembar 2019 | 15:56

    Hahaha, kada ti FBI priča kako TV sakuplja informacije o korisnicima..

  • Branislav

    2. decembar 2019 | 22:14

    Bavim se bot mrezama i zastitom tih mreza, uprosceno, zastitom pametnih uredjaja. Hakovati ove uredjaje je relativno lako, a ponekad i veoma zabavno. Moja lepsa polovina je resila da ne jede slatko i pala je opklada vezano za njeno uzdrzavanje od slatkisa. Imali smo, u to vreme, jedan od onih android aparata koji svaki tv ,, opamete" (imao ugradjen mikrofon i kameru) - pa se mogao gestom ili glasom kontrolisati. Provera cinjenica za opkladu.. Ja nista ne pitam nego pustim snimak: moja draga dolazi sa posla, vidi se jako umorna. Obavlja par razgovora, ruca, pije kafu... Kontrolise nas ,, pametni" tv, slusa muziku... A onda razmislja... I uzima malo parce torte iz zamrzivaca ( koju je ostavila ako meni padne secer..) Zajedno gledamo snimak, ja dobijem opkladu. Naravno, uredjaj je sklonjen momentalno a narednih nekoliko dana nije mogla da veruje sta sve takav uredjaj moze da snimi. Naravno da nemamo nikakve uredjaje tog tipa u kući. I vise se nikada nismo kladili oko slatkisa... 😀😀😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA