EU zabranjuje tehnologije za prepoznavanje lica?

Ako se to desi, biće zaustavljeni tekući projekti i planovi u oblasti veštačke inteligencije u nekim članicama EU

  • 1
Prepoznavanje face lica, biometrička mapa lica

Foto: Profimedia/Sciencephoto RF

Evropska komisija razmatra uvođenje privremene zabrane tehnologije za prepoznavanje lica za privatne i javne aktere, sudeći prema nacrtu Bele knjige o veštačkoj inteligenciji u koju je imao uvid EURACTIV.

Ako tako bude, biće zaustavljeni tekući projekti i planovi u oblasti veštačke inteligencije u nekim članicama EU, uključujući Nemačku koja želi tehnologiju za prepoznavanje lica na 134 železničke stanice i 14 aerodroma.

I Francuska planira da kreira legalnu osnovu kojom će dozvoliti da se u sisteme video nadzora ugradi tehnologija za prepoznavanje lica.

Dokument Komisije, koji pruža uvid u predloge za evropski pristup veštačkoj inteligenciji, predviđa da budući regulatorni okvir može "uključivati vremenski ograničenu zabranu korišćenja tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mestima", preneo je danas briselski portal.

U dokumentu se dodaje da "korišćenje tehnologije za prepoznavanje lica od strane privatnih ili javnih aktera u javnom prostoru treba da bude zabranjeno na 3-5 godina tokom kojih bi mogle da budu razvijene metodologije za procenu uticaja te tehnologije i mere za upravljanje rizikom".

Nacrt Bele knjige, čiju bi kompletnu verziju Komisija trebalo da objavi do kraja februara, sadrži regulatorne opcije za veštačku inteligenciju širom EU.

(Telegraf.rs/EURACTIV/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mikimaus

    17. januar 2020 | 21:52

    I kako posle da covek navija za takvog igraca koji preti navijacima. Sta je ocekivao. Podrsku za ovakvu igru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA