≫ 

"Razbijač mitova" testira kućnog ljubimca budućnosti: Kako se "Boki" snalazi na "grbavom" kamenju?

Pogledajte šta je sve mali četvoronožni robot u stanju da izvede na poligonu na kome su "mitbastersi" do sada razotkrili veliki broj mitova...

  • 5
Kućni ljubimac budućnosti Printscreen: YouTube/Adam Savage’s Tested

Možete li da zamislite da ćete jednoga dana, u bliskoj budućnosti, kao kućnog ljubimca, umesto labradora Džekija, imati robota "Bokija", koji ne dolazi iz obližnje uzgajivačnice već iz dalekog Masačusetsa, tačnije iz firme Boston Dynamics.

Upravo ta kompanija jedna je od onih koji su najdalje otišle u razvoju robota i njihovih sposobnosti. Njihovi četvoronožni roboti BigDog i Cheetah već su duže vreme su predmet interesovanja medija, kao i ljubitelja savaremenih i futurističkih tehnologija, a njihovi "podvizi" imaju veliki broj pregleda na YouTube-u.

Jedan od takvih "teh-gikova" svakako je Adam Sevidž, svima dobro poznat kao jedna polovina čuvenog dvojca "Razotkrivača mitova" (MythBusters). Ovoga puta, Adam je dobio novog "ljubimca", malog četvoronožnog robota po imenu Spot.

Iako mali, to je spretan robot koji je u stanju da se penje uz stepenice, ali i da sa neviđenom lakoćom prelazi teške terene. Međutim, bez obzira na veličinu, koja mu omogućava lako korišćenje u zatvorenom prostoru, Spot je robusna mašina prilagodljiva različitim namenama.

Adam ima nameru da, u narednom periodu, Spota testira u različitim okolnostima i da mu, tokom tastiranja, zadaje raznovrsne zadatke. A jedan od prvih je stavljanje na test njegove pokretljivosti i sposobnosti snalaženja na nečemu što bi i za ljude moglo da predstavlja težak teren za kretanje.

Pogledajte šta je sve Adamov novi ljubimac u stanju da izvede na poligonu na kome su "mitbastersi" do sada razotkrili veliki broj mitova!

(Telegraf.rs/M.B.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    24. januar 2020 | 14:19

    Nisam siguran, ima serija gde slicni ovakvi roboti napadaju ljude, kao neka vrsta invazije...

  • Vlado

    24. januar 2020 | 16:07

    Nikad neće moći gomila gvožđa da zamjeni psa kao kućnog ljubimca!

  • Ja

    24. januar 2020 | 14:27

    Terminator

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA