≫ 

Izgleda šašavo, ali uz nju niko ne može da vas prisluškuje

Naučnici pretpostavljaju da će slični gedžeti, čija je osnovna namena očuvanje privatnosti, u bliskoj budućnosti sve više ulaziti u upotrebu

  • 0
Narukvica protiv prisluškivnja Printscreen: YouTube/HCI lab UChicago

Specijalna narukvica, izum tima profesora sa Univerziteta u Čikagu, blokira rad svih mikrofona koji se nađu u njenoj blizini, uključujući i mikrofone pametnih zvučnika koji omogućavaju rad digitalnih asistenata.

U narukvicu su ugrađena 24 zvučnika koji emituju ultrazvučne signale, zbog čega ona izgleda dosta glomazno. Svaki mikrofona koji se nađe u njenoj blizini automatski registruje signale koje ona emituje, čime ga onemogućavaju da snima razgovore, ondnosni tonove u istom prostoru.

Narukvica se uključuje samo onda kada korisnik to želi, kako bi od prisluškivanja sačuvala informacije koje se izgovaraju naglas. "Korisno sredstvo zaštite", kako narukvicu opisuju njeni tvorci, čuva privatnost korisnika u vreme kada prisluškivanje postaje sve jednostavnije i rasprostranjenije.

Iako je još uvek reč samo o prototipu, njena proizvodnja košta samo 20 dolara.

Naučnici pretpostavljaju da će slični gedžeti, čija je osnovna namena očuvanje privatnosti, u bliskoj budućnosti sve više ulaziti u upotrebu.

Narukvica protiv prisluškivnja Printscreen: YouTube/HCI lab UChicago

(Telegraf.rs/Futurism)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA