≫ 

Roomba je vaš lični robot, vredan svakog dinara koji ste uložili u njega

Roomba uopšte i nije usisivač kakav ste navikli da viđate do sada, to je pravi robot koji sam obavlja sve ono što ste pre njegovog dolaska u vaš dom vi i vaš usisvač obavljali zajedno

  • 3
iRobot Roomba 980 Foto: Telegraf.rs

Sasvim sigurno ste mnogo puta od različitih ljude čuli ono: "Nisam previše bogat da bih kupovao jeftine stvari!". Od uvek se znalo da nešto što ima cenu i proveren kvalitet, sa sobom nosi i pouzdanost i trajnost.

Lako je ovako nešto zamisliti kada su u pitanju automobili, na primer. Nije teško setiti se koliko su dugo, uz redovno održavanje, vaš deda ili otac vozili svoje automobile, čiji su od prvog dana bili vlasnici, a koliko vaš drugar kuka na desetak godina star polovnjak koji je pre samo godinu dana smatrao "odličnom kupovinom".

Ovo važi i za robote. Njih, doduše, ne možemo baš da uporedimo sa mnogo toga od ranije, budući da je dedin oldtajmer iz sedamdesetih imao više zajedničkog sa kočijama nego sa samovozećim robotizovanim automobilima budućnosti.

Roomba S9+ Foto: iRobot.rs

A koliko god to čudno zvučalo, ono sa čime možemo da uporedimo robota je usisivač. Robot – usisivač!

Taj usisivač se zove Roomba i uopšte ne liči na usisivače kakve znamo. Nema crevo, nema kabl za struju, nema ni one brojne dodatke od kojih većinu nikada ni ne upotrebimo. Nije ga potrebno sklapati i rasklapati svaki put kada sređivanje stana dođe na red, niti "vući" za sobom po celom stanu...

Roomba, zapravo, uopšte i nije usisivač na kakav ste navikli da viđate do sada. Ona je pravi robot koji sam obavlja sve ono što ste pre njegovog dolaska u vaš dom vi i vaš usisvač obavljali zajedno.

iRobot Roomba i7+ Foto: iRobot

I upravo zbog toga mu vi niste ni potrebni, jer kada vam Roomba jednom uđe u stan, ona usisava onda kada zna da je to potrebno, a ne kada vi to hoćete ili možete da uradite.

Svoj posao Roomba obavlja u tri faze: čišćenje ivica i ćoškova, četkanje (dubinsko izvlačenje prašine iz podova i tepiha) i na kraju usisavanje prljavštine.

Roomba mapira ceo vaš stan, pa je tako u stanju da očisti svaki njegov ugao, čak i onaj teško pristupačan, u koji ste vi uvek izbegavali da se zavlačite. Njeni inteligenti senzori omogućavaju joj da se kreće kroz prostor, ali i da ne padne niz stepenice i da identifikuje prepreke.

iRobot Roomba i7+ Foto: iRobot

To je mali robot koji zna šta da radi sa tepisima, nameštajem, ćoškovima i podovima. Njegove dimenzije mu dozvoljavaju da se bez problema zavlači na sva ona mesta koja biste vi čistili svega jednom ili dva puta godišnje, jer ima takav oblik i posebne četke zbog kojih ni jedna jedina trunka u uglu ne može da mu promakne.

I kad god i šta god sama da radi, Roomba je uvek pod vašom kontrolom. A za to nije potebno zavlačiti se ispod kreveta ili pomerati kauč, već je dovoljno da aktivirate posebnu aplikaciju na svom pametnom telefonu i da jednostavno nadgledate šta radi, gde se u tom trenutku nalazi ili je sprečite da se "posvađa" sa vašom macom.

I ono najvažnije, Roomba je robot koji vam štedi dosta vremena. Ona se, ako joj tako zadate, po stanu "šeta" onda kada vi niste kod kuće. Time vreme koje biste potrošili na usisavanje, možete kvalitenije da iskoristite na druženje sa prijateljima ili rekreaciju, a po povratku će vas čekati čist stan, a da pritom ni vi ne smetate vašem robotu, a ni on vama.

iRobot Roomba 980 Foto: Telegraf.rs

Ni Roomba, naravno, ne radi bez prestanka. Kada se "umori", vrati se na svoju bazu, koja služi za punjenje baterije, a kod nekih modela i za automatsko odlaganje usisane prašine i đubreta. Tada je na vama samo da to što je ona sakupila odnesete do kontejnera.

A koliko su Roomba robotski usisivači dobri u tome što rade dovoljno govori činjenica da su svoje mesto našli u preko 25 miliona domova širom sveta.

I kao što je vaš deda, kada je pre 40-ak godina kupovao svog voljenog četvorotočkaša, pomislio - "Nisam previše bogat da bih kupovao jeftine stvari!", tako ćete i vi biti zahvalni sebi, kada za koju godinu shvatite da je vaša skupocena Roomba vredna svakog dinara koji ste u nju uložili.

iRobot Roomba 980 Foto: Telegraf.rs

Video: Mi smo isprobali ovaj model i ostavio nas je bez teksta ali i trunke prljavštine u prostorijama

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav Paunovic

    19. februar 2020 | 20:42

    Da bi se zaista iskoristile sve prednosti Roombe, preduslov je da namestaj bude podignut za minimum 12 cm. U suprotnom bice problem pokupiti prljavstinu koja je NEdostupna. Zato ako renovirate stan imajte to na umu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA