Kako nam savremena tehnologija omogućava da kontrolišemo ono što udišemo?

Redovno provetravanje i usisavanje našeg životnog prostora jedno je od rešenja koje na omogućava da u svom životnom prostoru udišemo zdraviji i kvalitetiniji vazduh, ali sigurno ne i jedino...

  • 0
Blueair osveživač vazduha Foto: Blueair

Nije prošlo mnogo vremena od kada smo ikusili zimsko zagađenje vazduha. Pre samo par meseci moglo se čuti da za poslednjih tridesetak godina u Beogradu nije bilo tako guste magle, kao ove zime. Magle zbog koje smo i bukvalno mogli da se uverimo kako u praksi izgleda ona uzrečica po kojoj se "ne vidi prst pred okom".

A više od magle na ulici, ume da nam zasmeta kad dođemo sa posla, pa hoćemo da provetrimo stan od ustajalog toplog vazduha. A onda, kada otvorimo prozor, a jedino što kroz njega može da uđe je smog.

Blueair osveživač vazduha Foto: Blueair

I taman je prošla zima i košava se potrudila da zaboravimo na maglu i smog, i kada smo pomislili da nam stiže još jedno divno, sunčano, toplo proleće, došao nam je koronavirus i saterao nas u naša četiri zida.

I kod CoVid19 virusa, kao i kod ranijih epidemija, javilo se pitanje čistoće, obavezne i redovne higijene, kao i svežine vazduha i provetravanja prostorija u kojima, zbog preventivne ili obavezne (samo)izolacije provodimo mnogo više vremena nego ikada u poslednjih više godina, možda čak i decenija.

Čist vazduh predstavlja osnovu zdravog života, a vazduh koji udišemo  na mnogo načina utiče na naše živote. Od njega zavisi to kako razmišljamo, koliko kvalitetno spavamo, koliko dugo živimo...

To, međutim, nije stvar našeg izbora. U mogućnosti smo da odlučujemo o tome šta ćemo da jedemo i pijemo, kako ćemo provesti dan i čime ga ispuniti (kako u aktuelnoj vanrednoj situaciji kućne izolacije, tako i svakoj drugoj normalnoj). Ono što, međutim, ne možemo da kontrolišemo je vazduh koji udišemo.

Blueair osveživač vazduha Foto: Blueair

Veliki broj mikro čestica

Svuda oko nas, kako u otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, cirkulišu brojne mikro čestice, koje nastaju putem hemijskih ili mehaničkih procesa koje sva živa bića obavljaju. Za mnoge od njih smo i sami krivi, jer one nastaju dok obavljamo svakodnevne životne aktivnosti kao što su kuvanje, spremanje kuće, popravke i građevinski radovi ili vožnja automobilom. A kada ih udahnemo, one "imaju moć" utiču na naše zdravlje, tako što nam prekidaju san ili nas u značajnoj meri usporavaju.

I pored toga što od magle i smoga možemo da pobegnemo sa ulice u naše domove, zatvoreni prostor nije mesto na kome se baš možemo bezbedno sakriti. To unutrašnje zagađenje u našim domovima svakako nije isto kao u javnom prevozu ili velikim poslovnim zgradama kroz koje cirkuliše veliki broj ljudi, ali svakako nije za zanemarivanje.

Blueair osveživač vazduha Foto: Blueair

Unutrašnji vazduh našeg doma sadrži sve moguće čestice, počevši od prašine, bakterija, mirisa hrane, dima cigareta, isparenja tzv. kućne hemije, starog nameštaja... Kada tome dodamo zagađeni vazduh koji u naše stanovi ulazi spolja, kroz prozor ili ventilaciju, dobijamo koktel toksina koji lebdi među nama.

A budući da je kalendarsko proleće tek 15-ak dana sa nama i da vreme običnog sezonskog gripa (nezavisno od epidemije korone) i prehlada još uvek nije sasvim iza nas, velika je verovatnoće da bar neko od članova naših porodica kašlje ili kije.

Adrian Ulander - adrianulander.c

Pomoć savremenih tehnologija

Ipak, danas živimo u vreme visokih tehnologija, koje u mnogim sferama naših života imaju odgovore na brojna pitanja i rešenja za najrazličitije probleme. A to dovodi u pitanje čak i tvrdnju da je ono što ne možemo da kontrolišemo upravo ono što udišemo.

Jedno od rešenja svakako jeste redovno provetravanje i usisavanje, naročito u vreme kada imamo robotske usisvače kojima nije ni potrebno naše prisustvo da bi naš životni prostor održavali čistim. Osim njih, na raspolaganju su nam i posebno prečišćivači vazduha.

Blueair osveživač vazduha Foto: Blueair

Prečišćivači su uređaji koji iz vazduha koji neposredno udišemo uklanjaju bakterije, viruse, prašinu, polen i toksične hemikalije. Oni najviše pomažu da ljudima koji boluju od respiratornih problema, ali je njihova pomoć do velikog značaja za zdravlje svih koji ljudi žive pod istim krovom.

Osim u našim domovima, upotreba ovih uređaja u radnom prostoru, odnosno svež vazduh u prostoru u kome, posle našeg doma, provodimo najviše vremena znatno poboljšava sposobnost razmišljanja i donošenja odluka, i dosta utiče na efikasnije rešavaje problema, pokazali su rezultati studije Univerziteta Harvard.

Blueair osveživač vazduha Foto: Blueair

Prečišćivači vrhunskog kvaliteta

Pre više od dve decenije, švedska kompanija Blueair je, iz svih ovih razloga, odlučila da napravi najbolji prečišćivač vazduha na svetu. Predani tim talentovanih inženjera i dizajnera stvorio je Blueair, uređaj koji se odlikuje vrhunskim kvalitetom i dizajnom.

Danas, ime Blueair predstavlja ime za prečišćivače vazduha koji krisnicima nude vrhunske performanse u kombinaciji sa niskim nivoom buke i modernim dizajnom. Ovi uređaji čine život zdravijim i prijatnijim ljudima u više od 60 zemalja širom sveta, među kojima se nalazi i naša.

Blueair na domaćem tržištu nudi više modela prečišćivača podeljenih u tri serije: Blue, Classic i Pro. Uređaji različitih veličina, karakteristika i cena namenjeni su upotrebi u stambenim i poslovim prostorima različitih oblika i kvadratura.

Blueair osveživač vazduha Foto: Blueair

Zahvaljući HEPASilent tehnologiji filtriranja, Blueair prečišćivači uklanjaju i do 99 odsto čestica koje izazivaju alergije i astmu, uključujući polen, prašinu, perut kućnih ljubimaca, buđ, dim, bakterije i viruse. Potpuno filtriranje efikasno snižava nivo čestica i time održava zdravo okruženje prostora u kome se boravi, što za rezultat ima primetnu razliku u kvalitetu vazduha.

U zavisnosti od modela, moguće je podešavanje više programa rada Blueair pečišćivača, kao i upravljanje putem aplikacije na pametnom telefonu.

Blueair prečišćivači vazduha čine vaš dom i poslovni prostor zdravijom sredinom za život i rad.

Blueair osveživač vazduha Foto: Blueair

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA