≫ 

Brojni "pametni" uređaji, uskoro postaju "glupi"

Mnogi pametni uređaji više neće moći da se povežu na internet, pošto takozvanim "sertifikacionim autoritetima" ističe podrška...

  • 0
Televizor, signal, ometač

Foto: RINA

Televizor bez pristupa internetu nipošto se ne može nazvati beskorisnim. Međutim, ako smo zbog stavke "Smart" platili više, prirodno je očekivati da ćemo u blagodetima YouTubea ili Netflixa uživati dokle god je uređaj u pogonu. To, međutim, kako tvrdi analitičar i konsultant za bezbednost Skot Helm, ne mora da bude baš tako.

U intevjuu za portal The Register, Skot je predvideo da od naredne godine, pa sve do sredine ove decenije, mnogi pametni uređaji više neće moći da se povežu na internet. Razlog za to je što takozvanim sertifikacionim autoritetima (Certificate Authority ili skraćeno CA) ističe podrška.

Reč je, ukratko, o digitalnim potvrdama da je kanal kojim uređaj komunicira sa serverom bezbedan i bez njih se ta veza neće uspostavljati. Lek je da se sertifikati obnove na vreme nekim firmverom.

Za sprave sa Windows ili iOS operativnim sistemima nema zime, jer su i Microsoft i Apple revnosni po pitanju ažuriranja. U slučaju Androida, situacija je nešto komplikovanija.

Kako statistika iz aprila koju stručnjak navodi kazuje, 40 odsto uređaja koje Google prepoznaje, koristi sada već nepodržane verzije Androida kao što je Nougat, pa treba očekivati da će mnogi od njih ostati bez interneta, prenosi Svet kompjutera. Poseban problem su pametni televizori čiji se softver od izvlačenja iz kutije, gotovo nikada ne ažurira.

Čak i ako proizvođač objavi odgovarajući firmware, dobre su šanse da će prosečan korisnik prevideti period od od početka njegove distribucije do isteka sertifikata.

Video: Predstavljen novi Tesla S901 pametni televizor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA