≫ 

Ova pametna maska vam pomaže da se u doba korone snađete na osam jezika

Maska radi u kombinaciji sa mobilnom aplikacijom C-Face Smart koja nudi mnoštvo opcija, pa tako može da pojača glas korisnika maske ili da prevodi govor

  • 0
Pametna maska

Foto: Donut Robotics

Japanski robotički startup Donut Robotics kreirao je pametnu zaštitnu masku za lice, opremljenu visokotehnološkim opcijama koje imaju za cilj da olakšaju komunikaciju i distanciranje ljudi tokom pandemije.

Ova pametna maska radi u kombinaciji sa mobilnom aplikacijom C-Face Smart koja nudi mnoštvo opcija. C-Face Smart može da pojača glas korisnika maske ili da preveda govor na osam različitih jezika: japanski, kineski, korejski, vijetnamski, indonezijski, engleski, španski i francuski.

Maska je dizajnirana tako da se nosi preko standardne maske za lice jer ima proreze za disanje koji umanjuju njenu zaštitnu funkciju od virusa. Zato je najbolje ispod nje imati običnu zaštitnu masku, pojašnjava Taisuke On, izvršni direktor Donut Robotics.

Napravljena od bele plastike i silikona, pametna maska ima ugrađen mikrofon koji se putem Bluetooth veze povezuje sa pametnim telefonom, i to na udaljenosti do deset metara, piše CNN.

Donut Robotics je prvenstveno razvio prevodilački softver za robota zvanog Cinnamon, ali je usled pandemije ovaj projekt stavljen je na čekanje. Tada su japanski inžinjeri došli na ideju da svoj softver iskoriste za razvoj pametne maske.

Prvi talas distribucije ove maske očekuje se u Japanu, a do decembra će biti na raspolaganju od 5.000 do 10.000 maski, prenosi Klix. Maska će koštati između 40 i 50 dolara, uz dodatnu pretplatu na aplikaciju.

Maske, međutim, neće biti dostupne u inostranstvu do aprila 2021. godine, iako postoji velika mogućnost da će se ranije pojaviti u Americi i Velikoj Britaniji zbog velikog interesovanja javnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA