Lažni američki vojnici zavaravaju protivnike: Vojska SAD radi na novom elektronskom oružju

Visokotehnološka igra mačke i miša postaje sve zanimljivija...

  • 0
Elektronsko preaćnje, vojska sad Foto: US Army

Vojska SAD razvija novu tehnologiju zavaravanja, koja će protivnicima na bojnom polju omogućiti prate elektronske signale koji emituje oprema vojnika.

Praćenje signala elektromagnetnog spektra već predstavlja moguć način praćenja kretanja boraca ili njihovih aktivnosti, najčešće "hvatanjem" signala koje emituju njihovi komunikacioni uređaji.

Sada, međutim, vojska želi da ima uređaj koji će joj omogućiti da zbuni protivničke elektronske sisteme praćenja ili da šalje lažne signale koji će pažnju protivnika odvratiti na lažne vojnike.

Ova napredna "visokotehnološka igra mačke i miša" zasniva se na unapređenjima vojne elektronske komunikacione tehnologije koja su dovela do uređaja skraćeno nazvanog MEDS (engl. Modular Electromagnetic Spectrum Deception Suite - Modularni sistem ometanja putem elektromagnetnog spektra).

Direktor vojnog Direktorata za razvoj i integraciju sajber sposobnosti Stiven Ren kaže da je ovaj sistem razvijan sa dva specifična cilja na umu.

Prvi je da se blokira mogućnost elektromagnetnog nadzora i praćenja zagušujućom bukom koja maskira signale vojnika. Drugi cilj je da se dodatno imitiraju signali koje emituje vojnik, čime će protivnik biti doveden u zabunu budući da neće moći da tačno da zna koji signali su pravi.

MEDS tehnologija je za sada samo koncept, ali koji bi za nekoliko godina trebalo da postane stvarnost, prenosi Futurism. Njen razvoj predstavlja jedna od prioriteta američke vojske, koja takođe razrađuje i nove modele rasporeda trupa i komadnih mest kako bi ona što manje mogla da budu praćena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA