≫ 

13 hirurga iz 13 zemalja zajedno operisali pacijente pomoću pametnih naočara i holograma

Doktori u svakoj zemlji mogli su da vizualizuju i vrše operaciju, dele vizuelni prikaz operacije u realnom vremenu i obučavaju svoje kolege na daljinu o različitim kliničkim slučajevima

  • 0
HoloLens 2, pametne nočare Foto: Microsoft / Promo

Grupa hirurga iz 13 različitih zemalja obavila je 13 ortopedskih operacija uz pomoć mešovite realnosti (MR - mixed reality: tehnologija vizuelizacije nastala kombinovanjem stvarnog i virtuelnog prikaza) i holograma.

Hiruzi su virtuelno sarađivali koristeći Microsoft HoloLens 2 pametne naočare, a operacije su izvršene u vremenskom rasponu od 24 sata. Virtuelna hirugija je omogućila da znanje svetskih stručnjaka svima bude na dohvat ruke.

Operacija koja je bila direktno prenošena u više zemalja, izvedena je pod vođstvom profesora Tomasa Gregorija i njegovog tima iz Bolnice Avisen AP-HP u Francuskoj.

Hirurzi u svakoj zemlji mogli su da vizualizuju i vrše operaciju pomoću holograma, dele vizuelni prikaz operacije u realnom vremenu, ali i da obučavaju svoje kolege na daljinu o različitim kliničkim slučajevima.

Među zemljama u kojima su operacije prenošene su Francuska, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Južna Afrika, Ukrajina, Nemačka, Belgija, Maroko, Brazil, Bolivija, Meksiko, SAD i Velika Britanija.

Microsoft HoloLens su bežične, hologramske naočare za mešovitu realnost koje mogu da se povežu sa raznim aplikacijama i rešenjima u cilju poboljšanja ili omogućavanja saradnje, inovacije i produktivnosti.

Tehnologija za praćenje pokreta očiju i ruku otrkiva gde hirurg gleda, što mu omogućava veliku preciznost pri operacijama, a međunarodna komponenta ovog dogadaja omogućila je zdravstvenim radnicima iz različitih zemalja i kultura da međusobno dele raznovrsnu i bogatu praksu.

Mešovita realnost menja hiruršku praksu, predstavlja jedan novi svet za zdravstveni sektor, a efikasna primena tehnologije unapređuje brigu o zdravlju na globalnom nivou, samo su neki do utisaka koje su preneli stručnjaci.

Profesor Tomas Gregori, hirurg specijalizovan za povrede ramena, lakta, zgloba i ruke i koji je obavio prvu operaciju uz pomoć mešovite realnosti još 2017. godine, kaže da HoloLens 2 obavlja posao asistenta i omogućava hirurzima da koriste tehnologiju kako bi obezbedili i standardizovali operacije.

Video: Obišli smo operacione sale na VMA, tamo gde se operišu tumori i srčani bolesnici u doba korone

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA