≫ 

Vrhunski izum: Naučnici napravili uređaj koji pretvara toplotu tela u struju kojom puni uređaje

Uređaj može da se nosi kao prsten ili narukvica, a energija koju generiše dovoljna je za pokretanje pametnog sata ili sličnog gedžeta

  • 13
pametni sat automatsko parkiranje BMW automobila Ilustracija / Foto: BMW

Ljudsko telo može da posluži kao baterija za električne uređaje, otkrili su naučnici iz Kine i SAD, koji su apravili uređaj koji toplotu ljudskog tela pretvara u električnu energiju.

Uređaj može da se nosi kao prsten, narukvica ili na drugi način, ali tako da dodiruje kožu. Energija koju generiše dovoljna je za pokretanje pametnog sata ili nekog sličnog gedžeta.

Novi uređaj je fleksibilan, sam se popravlja kada je oštećen, može da se reciklira i ne mora da se dopunjava strujom iz električne mreže, objavljeno je u naučnom časopisu Science Advances.

Reč je o minijaturnom termoelektričnom generatoru koji koristi ljudsko telo kao biološku bateriju.

- Baterija za električne uređaje vremenom se troši i mora da se promeni. Naš uređaj, međutim, može da se nosi bez prestanka - kaže jedan od konstruktora uređaja Đianliang Šao, profesor na Univerzitetu Kolorado.

Želja naučnika je da ovakvi uređaji zamene baterije na električnim aparatima koje ljudi nose sa sobom, ističe on.

Novi uređaj može da generiše oko jednog volta električne energije po kvadratnom centimetru kože. Prema proceni naučnika, uređaj u obliku narukvice mogao bi da generiše oko pet volti struje dok čovek hoda, mnogo više nego baterije u mnogim satovima, prenosi Sputnjik.

- Kada osoba trči ili vežba, njeno telo se zagreva, a tu toplotu hladi vazduh. Termoelektrični generatori u bliskom kontaktu sa ljudskim telom mogu da iskoriste tu toplotu, koja bi inače bila izgubljena - kaže Šao.

On dodaje da snaga takvog generatora može biti povećana kombinovanjem više uređaja. Osnovu uređaja čini elastični materijal polimin, u kog su ugrađeni tanki termoelektrični čipovi povezani metalnim provodnicima.

Prema objašnjenju naučnika, novi uređaj je veoma otporan na spoljne uticaje i može sam da se popravlja, kao biološko tkivo. Na primer, ukoliko se pokida, prekinuti delovi se spoje i blago pritisnu da bi ponovo "srasli".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    12. februar 2021 | 20:47

    Svaka im čast!

  • Ana

    12. februar 2021 | 17:15

    Samo za one koji su primili vakcinu🤗

  • Šofer

    16. februar 2021 | 12:52

    Automobil na suncu bi mogao da proizvodi dovoljno struje da se lagano kreće oko 60km/h. Lagano i besplatno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA