≫ 

Oppo pravi nacrt budućnosti bez baterija: Uređaje će napajati bežični signali

Bežični signali bi mogli da napajaju buduće uređaje u kući, ali i u industriji.

  • 2
Telefon, baterija, punjenje baterije, punjenje telefona

Foto: Pixabay

Baterije su važne, često nezapažene komponente u modernoj tehnologiji, ali jedna kompanija razmišlja o budućnosti izvan njih. Oppo je objavio novu belu knjigu koja predviđa sistem “komunikacije nulte energije” bez baterija za male IoT uređaje.

Bela knjiga se oslanja na ideju o elektronici koju napaja ambijentalna radio frekvencija (RF) koja se ne mora oslanjati na ugrađene izvore napajanja da bi funkcionisala.

“U bliskoj budućnosti, IoT uređaji će moći da sakupljaju energiju direktno iz Bluetooth ili Wi-Fi i signala, što će rezultirati odličnim karakteristikama kao što su manja veličina, bolja izdržljivost i niža cena”, objašnjava Oppo.

Kompanija veruje da bi ovaj sistem smanjio potrebu za baterijama i samim tim smanjio troškove održavanja i uticaja na životnu sredinu.

Napajanje iz vazduha

 

Uređaji koji se “napajaju iz vazduha” nisu novi koncept. Samsung je nedavno lansirao pametni daljinski upravljač za TV koji se napaja preko Wi-Fi mreže od 2,4 GHz. Motorola i Xaomi su takođe demonstrirali ambijentalna rešenja za punjenje uređaja u prošlosti.

Zanimljivo je da Oppo sugeriše da bi tehnologija nulte energije, u teoriji, takođe mogla da omogući pasivno punjenje nosivih uređaja. Ovo bi mnogo doprinelo rešavanju problematičnog trajanja baterije modernih pametnih satova.

Oppo vidi i druge prednosti korišćenja radio frekvencija za napajanje. Koristeći ovaj komunikacioni sistem nulte energije, uređaji mogu da ugrade informacije u taj signal i prenesu ih dalje. Oppo veruje da bi ovo moglo omogućiti uređajima da deluju kao komunikacijski signali u teškoj industriji, transportu ili pametnom domu.

Kompanija navodi i druge potencijalne slučajeve upotrebe tehnologije nulte energije, uključujući uređaje za praćenje koji neće zahtevati zamenu baterija, kako bi se, recimo, pratile ptice selice.

Oppo je navodno već testirao održivost ove tehnologije i počeće da gura komunikacioni protokol nulte energije za buduću upotrebu. Ali za sada, a verovatno i u budućnosti, fizičke baterije će ostati okosnica našeg digitalnog sveta.

Međutim, očigledno neke kompanije shvataju ideju o svetu bez baterija malo ozbiljnije nego ranije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA