≫ 

Konačno ćemo saznati nešto više o Maskovom čipu za mozak: Milijarder čeka Noć veštica da pokaže napredak

Prema ranijem pisanju, čip sadrži 1.024 elektrode koje su u stanju da prate moždanu aktivnost i stimulišu je

  • 8
Elon Musk, Ilon Mask,  hirurški robot, povezivanje mozga sa računarima, neuralink Foto: Profimedia/AFP

Kompanija Ilona Maska "Neuralink" 31. oktobra, odnosno za Noć veštica, predstaviće najnovija dostignuća na polju interfejsa između mozga i kompljutera na kojem već duže vreme radi.

Za sada se vrlo malo zna o predstojećem događaju, a čini se da je Mask spreman na sve, kako su tech gikovi na poslednjem "event-u" imali prilike da gledaju u majmuna koji igra Ping Pong piše portal Engadget.

Prema ranijim saznanjima, čip koji kompanija razvija je veličine novčića iz kojeg izlazi niz sićušnih žica, od kojih je svaka otprilike 20 puta tanja od ljudske kose i širi se u pacijentov mozak.

Žice su opremljene sa 1.024 elektrode koje su u stanju da prate moždanu aktivnost i, teoretski, električno stimulišu mozak. Ovi podaci se bežično prenose preko čipa do računara, gde ih istraživači mogu proučavati.

Njegovo postavljanje vršio bi robot tako što bi koristio krutu iglu da probije fleksibilne žice koje izlaze iz Neuralink čipa u mozak osobe, pomalo kao šivaća mašina.

Kako navode, implant još uvek nije testiran na ljudima, a FDA nije objavila koliko je Maskov prototip blizu dobijanja nužnih licenci. Jedan od problema sa kojim se susreće milijarderova kompanija je i činjenica da većina suosnivača više nije u firmi, a šuška se i o lošim odnosima, te manjkavoj kulturi radne sredine.

Takođe, prezentacija dolazi baš u momentu kada kruže glasine da Mask planira da investira u rivala Synchron koji je već završio na razvoju nečega što izgleda kao endovaskularna instalacija računara za mozak.

Video: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    25. avgust 2022 | 19:31

    Ovo su samo teorije zavere i slucajno je za noc vestica, nema to veze sa satanistima ??? Sta kazete vakseri??? I dalje vam nesto nije jasno? Sacekajte jos malo.

  • 77

    25. avgust 2022 | 18:33

    Uzas😱

  • ...

    25. avgust 2022 | 19:15

    Neka testira na sebi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA