Uštedite na računima: Ovi gedžeti su "energetski vampiri"

Ukoliko želite da uštedite na kućnim gedžetima, najpametnije bi bilo da kupite pametne utičnice koje gase pristup energiji tokom izabranog perioda

  • 3
Sijalica štednja struja struje devojka soba Foto: Shutterstock

Zbog energetske krize, ljudi sve češće pribegavaju savetima kako da uštede energiju i bar za nijansu smanje krajnju cenu na mesečnom računu za struju. I dok smo već pričali o savetima na koji način možete da uštedite, ali i objasnili koji su to kućni uređaji koji najviše troše struju, ipak se nismo osvrnuli na male "energetske vampire", na koje najčešće ne obraćamo pažnju, a u stvari nam crpe značajnu količinu struje.

Evo o kojim je to gedžetima reč.

Kućni bioskop

Televizor Foto: Shutterstock

Prema analizi US Energy Information Administration uređaji za kućni bioskop, zajedno sa zvučnicima, zauzimaju oko 2,8 odsto računa za struju.

Ukoliko želite da uštedite na kućnim gedžetima, najpametnije bi bilo da kupite pametne utičnice koje gase pristup energiji tokom izabranog perioda - najčešće noću. Ova spravica takođe može da vam pomogne u praćenju potrošnje energije i daje vam uvid koji uređaj najviše energije crpi.

Alexa je vaš saveznik, ali i sapatnik

Naime, iako mnogi koriste pametne gedžete za buđenje, nisu ni svesni da upravo ovi mali, slatki uređaji troše poprilično energiju kako su manje - više sve vreme aktivni.

Kompjuteri i telefoni

kompjuter crtanje Foto: Pixabay

Mnogi su od kako je izbila pandemija COVID-19 prešli na režim rada od kuće, što dodatno utiče na uvećan mesečni račun za struju.

Savetuje se da se, ako je računar uključen tokom većeg dela dana, gasi u toku noći.

Neki su računari ipak energetski učinkovitiji od drugih, što je dobra stvar za obratiti pažnju prilikom kupovine svoje mašine.

Kada je reč o telefonima, stalno uključeni punjači u struju, iako troše malo energije, značajno utiču na račun na kraju meseca.

S druge strane, aktivno punjenje velikog broja uređaja definitivno može doprineti većoj potrošnji.

Video: Punjač vam nije pri ruci? Evo kako da napunite telefon uz pomoć limete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA