Apple će biti primoran da pređe na USB-C punjače u Evropi: Šta će promena značiti za njihove uređaje?

Gigant već testira iPhone modele sa USB-C portom

  • 0
Apple Inc USB-C 20 watt punjač Foto: Profimedia/Ognyan Trifonov / Alamy

Od jeseni 2024. godine, potrošačima u EU više neće biti potreban drugi uređaj i kabl za punjenje mobilnih uređaja svaki put kada kupe novi, i moći će da koriste jedan punjač za sve svoje male i srednje prenosne elektronske uređaje.

Poslanici Evropskog parlamenta doneli su juče odluku da primoraju kompanije da prilagode svoje proizvode za USB-C punjače. Ova odluka će nesumnjivo najviše uticati na američkog tehnološkog giganta Apple, koji se godinama bori da zadrži svoj Lightning port.

Predlog je prvobitno razbesneo Apple, koji je rekao da će ova odluka smanjiti inovacije. Ali kompanija ipak trenutno testira buduće modele iPhone-a, koji umesto spomenutog Lightning porta dolaze sa USB-C konektorom.

Trenutni Apple laptopovi i iPad Pro modeli već koriste USB-C, kao i većina popularnih Android pametnih telefona.

Prema predloženim pravilima, svi telefoni i tableti koji se prodaju u Evropi moraće da budu usklađeni sa pravilima do jeseni 2024. godine.

Laptop računari će imati malo više vremena, naime imaju od 40 meseci od stupanja propisa na snagu.

Komisija će takođe moći da postavi standarde za bežično punjenje u budućnosti. Ovo je takođe veoma ključno, jer kako su mnogi spekulisali, Apple bi mogao da se "zainati" i da u potpunosti izbaci bilo kakav port bio to USB-C ili Lightning i da se u potpunosti okrene bežičnom punjenju.

Ali bežično punjenje je često sporije i ne sinhronizuje podatke sa drugim uređajima tako brzo. Takođe nije praktično u svim situacijama, na primer u automobilima. Apple ipak i ovo testira.

U svakom slučaju, gigant sada ima dve godine ili da se prilagodi pravilima ili da smisli nešto potpuno novo. Vrlo je verovatno da do jeseni 2024. godine nećemo videti širokorasprostranjene iPhone telefone i druge uređaje sa USB-C portom.

Šta će promena značiti za Apple uređaje?

Prelaskom na USB-C, Apple bi pojednostavio kolekciju punjača koje koriste njihovi različiti uređaji. Većina iPad-ova i Mac-ova kompanije već se oslanja na USB-C, a ne na Lightning. Do sada su korisnici morali da imaju oba tipa punjača, što je čudna situacija, s obzirom na to koliko Apple ceni jednostavnost, ali to je tema za drugi dan.

Taj potez bi došao sa kompromisima - i potencijalno bi zbunio korisnike.

USB-C punjači su nešto veći od Lightning konektora, a mogu ponuditi i brže brzine punjenja i prenosa podataka. Ali većina Apple dodataka – uključujući AirPods, Apple TV daljinski, MagSafe bateriju i MagSafe Duo punjač – i dalje koriste Lightning.

Takođe postoji širok spektar dodatne opreme nezavisnih proizvođača, kao što su punjači, adapteri za automobile i spoljni mikrofoni, koji koriste Lightning konektor. Prebacivanje bi primoralo i dobavljače trećih strana da redizajniraju svoje proizvode.

Međutim, najvažnije od svega, promena bi umanjila Apple-ovu kontrolu nad tržištem dodataka za iPhone.

Apple primorava proizvođače dodatne opreme da im plate da koriste Lightning konektor i učestvuju u strogom procesu odobravanja. USB-C je standard koji koriste mnogi proizvođači potrošačkih uređaja, uključujući većinu proizvođača Android telefona, što znači da će Apple imati manju kontrolu nad tržištem.

Ovo su dobre vesti. Korisnicima Apple uređaja će se otvoriti vrata koja su do sada bila zatvorena, osim ako Apple ne odluči (a vrlo verovatno hoće) da implementira neka softverska ograničenja.

U svakom slučaju, najverovatnije da ćemo morati da sačekamo iPhone 16 kako bismo videli prvi njihov telefon sa USB-C portom, a gigant do tada ima vremena da smisli načine kako da čitavu seriju svojih uređaja i aksesoara prilagodi novim pravilima Evropske unije.

Sporazum, koji je u junu privremeno dogovoren između Komisije i 27 zemalja Evropske unije, još uvek treba da dobije konačan potpis od država članica EU. Pravila će verovatno biti upisana u zakon početkom 2023. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA