ONLINE UČENJE JE BUDUĆNOST: Evo i zbog čega

Možda onlajn učenje nije za svakog pojedinca, ali se njegove prednosti ne mogu dovesti u pitanje. Ostaje samo da vidimo kojom će brzinom ovaj vid obrazovanja osvojiti svet

  • 0

Hteli mi to da priznamo ili ne, onlajn učenje uveliko krči svoj put. Kao vid neformalnog obrazovanja, učenje na daljinu je bilo prihvaćeno od samog početka, a u poslednje vreme se pojavljuje i na većini prestižnih svetskih univerziteta. U čemu je tajna? Možda baš u ovih nekoliko prednosti.

MAKSIMALNA FLEKSIBILNOST I LAKŠA ORGANIZACIJA VREMENA

Bez obzira da li ste student ili ste zaposleni, onlajn učenje će pospešiti vašu efikasnost u usvajanju znanja i veština: umesto čvrsto fiksiranih jednogodišnjih rasporeda časova, učenje na daljinu dozvoljava da radite na sebi kad god vama odgovara: usred noći ili kada drugi idu na posao; ili možete iskoristiti vikend da nadoknadite propušteno. Nema ograničenja osim onih koje sami postavite.

POTPUNA SLOBODA KRETANJA

Učenje više nije vezano za konkretan prostor. Možete se usavršavati u pauzama između sastanaka, kad ste na odmoru ili na putu ka radnom mestu. Sve što je potrebno jeste prenosivi uređaj sa internet konekcijom. Iako se onlajn obrazovanje ne odvija unutar zidova učionice, učenje preko DL (distance learning) platformi dozvoljava punu interakciju sa predavačima i drugim studentima kroz video-chatove, forume i poruke.

TEMPO KOJI SAMI SEBI ZADATE

Rokovi i termini ispita kod DL obrazovnog modela su vrlo često fleksibilniji nego što ste navikli u tradicionalnom školskom sistemu. Ovo, s jedne strane, smanjuje stres, a sa druge – onima koji su dodatno motivisani pruža šansu da čitav semestar odslušaju za kratko vreme i završe sve zadatke mnogo pre predviđenih termina. Pri nedostatku inspiracije obaveze se mogu odložiti za neko vreme i nadoknaditi kasnije, bez ikakvih gubitaka.

PROFESORI SA SVIH STRANA SVETA

Učenje na daljinu ne poznaje vremenske, ali ni prostorne granice. Ne morate biti upućeni na lokalne predavače; online učenje vam pruža mogućnost da, na primer, slušate predavanje svetski renomiranog eksperta iz određene oblasti, iako ste miljama daleko. Stvar je u tome da predavači u online obrazovanju mogu biti "prisutni" uvek i svuda, te vam ovakav način neograničenog učenja daje privilegije koje ćete u tradicionalnom sistemu školovanja imati veoma retko ili, najčešće, nikada.

UŠTEDA NOVCA

Najzad, pitanje novca je uvek jedan od najvažnijih faktora. Onlajn obrazovanje uglavnom košta manje nego tradicionalno. Ne morate kupovati dodatne materijale i literaturu, jer je sve što vam treba dostupno na internetu. Nema više fotokopiranja bezbroj stranica i pravljenja skripti. Manji izdaci koje inače zanemarujemo, kakvi su prevoz, hrana ili piće, ne postoje. Jedna od autentičnih prednosti učenja na daljinu jeste geografska nezavisnost. Svi znamo da troškovi prevoza ili života u drugom gradu neretko premašuju cenu samog školovanja.

ONLINE UČENJE U SRBIJI

Nažalost, u Srbiji je onlajn učenje još uvek sporadična pojava. Srećom, interesovanje svakim danom sve više raste. Već postoje škole gde većina polaznika uči onlajn.

- Više od 82 odsto naših polaznika uči onlajn. Ova mogućnost doprinela je da naši polaznici danas dolaze sa svih pet kontinenata, iz više od 150 zemalja sveta - izjavio je izvršni direktor LINK groupa, pionira u učenju na daljinu na ovim prostorima, Nikola Subotić.

Možda onlajn učenje nije za svakog pojedinca, ali se njegove prednosti ne mogu dovesti u pitanje. Ostaje samo da vidimo kojom će brzinom ovaj vid obrazovanja osvojiti svet. A proces je već uveliko počeo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA