ŽELITE DA BUDETE USPEŠAN GRAFIČKI DIZAJNER? Ove greške nikako ne smete da napravite

Prečesto dizajneri sebi bespotrebno nameću ograničenja. Rezultat je predvidiv, dosadan dizajn

  • 1

Grafički dizajneri moraju da vode računa o detaljima, a od njih se često zahteva da više poslova rade istovremeno. Ovakva praksa lako može dovesti do grešaka. Evo nekoliko uobičajenih koje grafički dizajneri prave i saveta kako da ih izbegnete.

Zarobljavanje u okvir

"Misliti izvan kutije" je jedna stvar, a dizajnirati druga. Prečesto dizajneri sebi bespotrebno nameću ograničenja. Rezultat je predvidiv, dosadan dizajn. Kada su u obavezi da iskoriste fotografije kao pomoćno sredstvo, većina dizajnera ide ka uobičajenim pravougaonim ili kvadratnim okvirima umesto da isproba neki uzbudljiviji način da inkorporira fotografije u dizajn.

Postoji nekoliko načina da budete kreativni u svojim prikazima. Možete, na primer, koristiti "deep etch" tehniku za vađenje fragmenta slike i dodati tipografije tako da kao rezultat dobijete sliku koja je integralni deo dizajna.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pravopis i neobraćanje pažnje na detalje

Biti detaljan i perfekcionista je važna vrlina svakog dizajnera, a naročito onih koji se bave print-dizajnom. Ako pogrešite u dizajnu veb-sajta, greška se, ma kako velika bila, uvek može ispraviti. Ali, kada materijal jednom ode u štampu, bilo kakvo ispravljanje ili previše košta ili nije moguće. Retko ćete dobiti zeleno svetlo da pripremu i štampanje radite iz početka.

Zamislite da pogrešan broj telefona vašeg klijenta ili kompanije za koju radite stoji na bilbordima širom zemlje. Koliko samo novca takva vrsta greške može stajati? Verovatno će vas koštati posla, a ukoliko ste frilenser možete podleći i tužbi. Zato se pridržavajte narodne mudrosti: jednom meri, dvaput seci. Pre slanja finalne verzije, uvek, u saradnji sa lektorom, proverite tekst po pitanju pravopisnih, gramatičkih i stilskih grešaka.

Slepo insistiranje na jednom jedinom alatu

Često se dešava da dizajneri postanu zavisni od alata sa kojim najviše rade, naročito osnovnih, poput Photoshopa. Iako je ovaj program jedan od najpraktičnijih za posao dizajnera, on ne mora biti najbolje rešenje za svaki problem. Kada radite sa projektima koji uključuju rad na tipografiji ili se bavite logoima, Adobe Illustrator je, na primer, mnogo praktičniji i univerzalniji. Najbolja opcija je da ovladate svim Adobe alatima i postanete sertifikovani Adobe stručnjak.

Foto: Profimeida/BilderLounge Foto: Profimeida/BilderLounge

Pokazivanje samo dovršenog rada klijentima

Komunikacija sa klijentima je izazov za veliki broj dizajnera. Izveštavanje klijenata o procesu rada je veoma važno i može vam spasiti posao. Klijenti vole da učestvuju u procesu, dok većina dizajnera ima naviku da radi izolovano jer tako održava fokus na projektu. Treba naći zlatnu sredinu.

Upravo zbog ovih problema važno je postaviti rokove i utvrditi kada klijent može da vidi neke faze u izradi. Ovo dizajnere čuva mukotrpnog rada na rešenju, koje u poslednjem minutu može biti promenjeno od strane klijenta koji nije zadovoljan, a ne možete ga kriviti, jer tada prvi put vidi rešenje.

Izbegavanje predefinisanog dizajna radi originalnosti

Isto kao što je opasno držati se proverenih rešenja, opasno je i biti previše originalan. Originalnost i kreativnost su važne, ali treba da postoji razlika između umetnosti i dizajna. U umetnosti je neoriginalan rad nedopustiv, a u dizajnu je često neophodan, i zbog brzine i zbog funkcionalnosti.

Foto: Toshiba/Promo Foto: Toshiba/Promo

Retki su slučajevi da in-house dizajner kreira izuzetan dizajn, koji pomera granice. Češće se njegov rad svodi na zadatke koji se u velikoj meri ponavljaju kroz kratke rokove. Korišćenjem unapred definisanih šablona povećaćate produktivnost. Bilo da ih kupujete ili sami pravite, ukoliko radite u korporativnom okruženju, potrudite se da ih što više iskoristite.

Neorganizovanost radnog prostora

Kada dizajneri drže svoj radni prostor urednim, i obavljanje zadataka ide lakše. Isto važi i za radnu površinu kompjutera. Potrudite se da smisleno organizujete fajlove. Imenujte svaki projekat i layer u Photoshopu kako biste sebi olakšali navigaciju. Ovo je naizgled banalan savet, ali, zapravo, iznenađujujuće malo dizajnera uredno sortira dokumente.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA