NEZAPAMĆENI HAKERSKI NAPAD: Ukradeno 15 miliona evra sa računa građana!

Nacionalna agencija za kriminal Velike Britanije (NCA) kaže kako su hakeri kreirali poseban kompjuterski virus pod nazivom Dridex, pomoću kojeg mogu da preuzmu kontrolu nad računarom žrtve

  • 2

Hakeri su u Velikoj Britaniji sa bankovnih računa građana ukrali skoro 15 miliona evra (20 miliona funti), pa je policija ove zemlje upozorila svoje stanovnike da budu posebno oprezni kada je reč o internet bankarstvu.

SNOUDEN OTKRIO: Mogu da vam hakuju telefon samo jednom porukom!

Nacionalna agencija za kriminal (NCA) kaže kako su hakeri kreirali poseban kompjuterski virus pod nazivom Dridex, pomoću kojeg mogu da preuzmu kontrolu nad računarom žrtve. Pretpostavlja se da je u Velikoj Britaniji ovim virusom zaraženo više hiljada računara.

NCA je objavila da su do sada uhapsili jednu osobu koja je bitna za slučaj, ali da je istraga još uvek u toku i da se očekuje još hapšenja.

- Sarađujemo sa međunarodnim pravosudnim partnerima kao i sa ključnim partnerima iz industrije kako bi ublažili posledice - izjavio je Majk Hulet iz NCA.

Korisnici internet bankarstva u Velikoj Britaniji upućeni su da posete stranice CyberStreetWise i GetSafeOnline sa kojih mogu da se preuzmu razni anti-virusni programi pomoću kojih mogu da očiste svoje računare. 

Američki FBI takođe upozorava ljude da vode računa o bezbednosti na internetu.

- Apelujemo na sve korisnike interneta da se uključe i nadograde svoje operativne sisteme. Osigurajte se najnovijim sigurnosnim softverom i razmislite dva puta pre nego što kliknete na dodatke u neželjenoj e-pošti - rekao je Robert Anderson, pomoćnik glavnog direktora FBI.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opa

    15. oktobar 2015 | 11:54

    20 miliona funti je 15 miliona eura?

  • Dobi-za mia i neko tamo

    15. oktobar 2015 | 14:34

    Sto malo ne odete preko bare,pa da im oplevite sve one milijarde bez pokrica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA