POBOLJŠAJTE SVOJ WI-FI: 6 lakih i brzih trikova će vam u tome pomoći (FOTO)

Sigurni smo da ste se i sami našli u prilici da vam smeta to što je u spavaćoj sobi slabiji signal nego u ostalim delovima kuće, pa će vam trikovi u nastavku i te kako dobro doći

  • 4

Donedavno, bežična internet konekcija kod kuće bila je nešto o čemu smo samo sanjali. Znalo se da ovu opciju imaju pojedini kafići u gradu kao i neke velike korporacije o kojima su nam pričali, međutim još nije bilo vreme kada smo mogli da razmišljamo o tome da uvedemo bežični interneti u svoje domove. Danas je situacija umnogome promenjena i čim nam neko uđe u kuću jedno od prvih pitanja koje postavlja jeste: „Koja ti je šifra za bežični internet?“

Sigurni smo da ste se i sami našli u prilici da vam smeta to što je u spavaćoj sobi slabiji signal nego u dnevnoj i kada izađete na terasu pesma sa Jutjuba se prekida. Mi smo pokušali da pronađemo način da rešimo ovaj problem. Nama je pomoglo, a nadamo se da će i vama.

Nađite najbolju poziciju za vaš ruter

Zapravo, ovo je vrlo logično – što je ruter bolje pozicioniran u vašem domu, bolji ćete signal imati u svim delovima kuće. Stručnjaci koji se bave kompjuterskim komponentama savetuju da antene, ukoliko ih ima više, uvek budu postavljene paralelno i da, ako je moguće, ruter bude u centru vašeg stana ili kuće. Takođe, neki korisnici utvrdili su da najbolji signal imaju ukoliko je njihov aparat na tavanu. Znamo da ova komponenta nije najlepši „komad nameštaja“, ali činjenica je da će biti najfunkcionalniji ukoliko ga ne sakrijete iza televizora, kompjutera niti ga stavite u kutiju, da se ne bi video.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Definišite pravi kanal

Kao što je na početku rečeno, danas gotovo svaki korisnik interneta u svom domu ima i bežični internet. To znači da je velika verovatnoća da i vaš komšija može emitovati signal koji vi prepoznajete u svom stanu. Oba signala mogu funkcionisati na nekoliko različitih kanala, a ukoliko se nađu na jednom istom, oslabiće i jedan i drugi. Kako biste definisali pravi, možete koristiti neki od programa kao što su WiFi Analyzer ili WiFi Stumbler, koji će pronaći najbolju tačku u vašem domu gde neće biti ometanja.

Ne mešajte signale u kući

Pored komšijinog signala, ono što može ometati vašu konekciju jesu i aparati koje vi imate u kući, a koji takođe funkcionišu bežično – telefon ili mikrotalasna pećnica, na primer. Kako ne biste morali da kupujete novi hardver koji će rešiti ovaj problem, za početak pokušajte samo da udaljite aparate od rutera, da ne bi dolazilo do mešanja signala i slabljenja protoka interneta.

Foto: Flickr/mark.seymour Foto: Flickr/mark.seymour

Stavite šifru na svoj bežični internet

Iako ovo možda deluje kao logičan korak, mnogi ljudi ne stavljaju šifru na svoj ruter i na taj način omogućavaju svima koji se približe njihovoj kući da ukradu deo emitovanog signala. Iako je ovo human čin, vaš signal će znatno oslabiti i u nekim trenucima nećete biti u mogućnosti da ga koristite. U podešavanjima, obavezno stavite WPA šifru, ali budite mudri i smislite nešto komplikovano, jer uz različite softvere danas je veoma jednostavno otkriti nečiju šifru i poslužiti se njegovim signalom.

Antena po principu – uradi sam

Jedno od jednostavnijih rešenja, za koje će vam biti potrebno samo malo veštine u rukama svakako je i fizičko pojačavanje signala i širenje njegovog opsega. Dovoljno je da uzmete jednu veću, praznu limenku, na primer, od piva i da joj isečete dno. Zatim ćete stranicu preseći uzdužno i raširiti je tako da pravi polukrug oko antene, koju ćete provući kroz otvor kroz koji inače pijete iz limenke. Signal se neće znatno pojačati, ali ćete osetiti poboljšanje u delovima kuće u kojima do sada niste imali pristup internetu.

Foto: Flickr/ thms.nl Foto: Flickr/ thms.nl

Restartujte ruter

Nekada se dešava da ruter postane preopterećen, posebno ukoliko je u pitanju stariji hardver. Zato je dobro da ga s vremena na vreme, ne češće od jednom dnevno, jednostavno isključite i ponovo uključite. Ovakvo rešenje je krajnje jednostavno, a zaista može da vam reši problem, bar privremeno dok ne nabavite bolji i savremeniji aparat.

Pored ovih zanimljivih i relativno jednostavnih saveta kako da pojačate svoj WiFi signal, postoji još njih za koje bi vam ipak bilo potrebno neko programersko iskustvo. Ako vas interesuje karijera u IT svetu, preporučujemo jednogodišnju obuku za programere na ITAcademy, nakon koje ćete digitalni svet sagledati potpuno drugim očima. Možda baš tu pronađete svoje mesto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA