≫ 

Šest saveta koji će svakom menadžeru pomoći da donese pravu odluku

Na portalu BDC nedavno su objavljeni saveti koji će i vama pomoći da bolje ispunjavate svoju ulogu menadžera, ali koje će vam biti korisne i ako želite da dođete do ove pozicije

  • 0

Posao menadžera je odgovoran, dinamičan i uzbudljiv. Odluke koje osoba na ovoj poziciji mora svakodnevno da donosi imaju veliku težinu, a često moraju biti brze.

Na portalu BDC nedavno su objavljeni saveti koji će i vama pomoći da bolje ispunjavate svoju ulogu menadžera, ali koje će vam biti korisne i ako želite da dođete do ove pozicije.

Preformulišite problem

Kada imate problem koji naizgled ne možete da rešite, uvek je dobro da napravite korak unazad i pokušate da sagledate širu sliku, kao i posledice koje će vaša odluka napraviti u budućnosti. Sagledajte problem iz različitih uglova i tako ćete lako doći do rešenja.

Donesite argumentovanu odluku

Ako ste sigurni u razloge zbog kojih donosite neku odluku, to znači da čvrsto stojite iza nje. Čak i ako pogrešite, to nije vaša krivica, jer je izbor koji ste napravili argumentovan, pa je potpuno logično što ste tako postupili i opet biste to uradili.

Izađite iz zone komfora

U ljudskoj prirodi je da se drže onoga što im je poznato čak i po cenu toga da naprave pogrešan izbor. Vi kao menadžer morate da razmišljate o tome šta je najbolje za kompaniju i dođete do najboljeg rešenja čak i ako to podrazumeva izlazak iz zone komfora.

Tražite savet, ali verujte sebi

Foto: Profimedia/Tetra Images Foto: Profimedia/Tetra Images

Verovatno ste već bili u situacijama kada vam ljudi daju savete iako ih niste tražili. Nemojte biti arogantni, saslušajte ih sve, ali ne zaboravite da ste vi taj koji odluku donosi. Zbog toga verujte pre svega sebi, a tuđe savete sa zahvalnošću razmotrite i primenite, ali samo onda kad su vam zaista potrebni i prihvatljivi.

Budite svesni rizika

Neke odluke nose veći a neke manji rizik, ali on je uvek prisutan. Kako biste bili sigurni da je odluka koju ste doneli ona prava, važno je da budete svesni rizika i da napravite plan B koji će stupiti na snagu ukoliko stvari ne budu išle onako kako ste planirali.

Budite iskreni prema sebi

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Pre donošenja svake važne odluke bar nakratko razmislite o tome da li ste potpuno iskreni prema sebi. Da li zaista želite rezultate koje ste zacrtali? Da li imate motivaciju? Da li su to zaista objektivni razlozi? Kada budete jasno odgovorili na ova pitanja, bićete sasvim sigurni i da ste na pragu prave odluke.

Da biste naučili kako da budete dobar menadžer, potrebno je mnogo više od zvanja koje stoji u vašem CV-ju. Vaši kvaliteti se vide na delu, a da biste do njih došli, potrebno je da se školujete tamo gde je praktičan rad u središtu pažnje. Zbog toga donesite najvažnju od svih odluka: izaberite obrazovanje koje će vam dati znanja i veštine koje su vam zaista potrebne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA