Teroristi za spremanje napada koriste VIDEO-IGRICE, šalju stravične poruke na metku

- U igrici na plejstejšnu, to je veoma moćna konzola, imate opciju čet gde komunicirate s ostalima. Nikome nije palo na pamet da prisluškuje tako nešto. Čak ima i mogućnost da na metku urežete poruku, ispalite ga o neki zid, drugi igrač dođe i pogleda šta piše - kaže Igor Franc, profesor Univerziteta Metropoliten

  • 1

Stručnjaci su otkrili da teroristi kao sredstvo za dogovor brutalne akcije koriste čak i video-igrice. Naime, u skrovištima uhapšenih posle terorističkih napada u Parizu pronađeni su uređaji za video igre.

BAKA KRISTINA IMA 86 GODINA I OPTUŽILI SU JE ZA PIRATERIJU: Evo šta je htela da skine sa interneta!

- U igrici na plejstejšnu, to je veoma moćna konzola, imate opciju čet gde komunicirate s ostalima. Nikome nije palo na pamet da prisluškuje tako nešto. Čak ima i mogućnost da na metku urežete poruku, ispalite ga o neki zid, drugi igrač dođe i pogleda šta piše - kaže Igor Franc, profesor Univerziteta Metropoliten, za N1.

Dok na virtuelnim mecima pišu poruke, pravu municiju i oružje teroristi kupuju na dark netu. Kupuju i pasoše, vozačke dozvole, državljanstva, pa je za njih sve manje granica.

U Microsoftu, korporaciji za proizvodnju kompjuterskih programa, kažu da na sve načine pokušavaju da uklone teroristički sadržaj preko interneta, ali da je nemoguće potpuno im stati na put, kaže šef službe za javnu bezbednost u Microsoftu, koji se trenutno nalazi u Naučno istraživačkom centru Petnica, na skupu koji su organizovali OEBS, DCAF i DIPLO.

- Teroristi koriste kodirane sisteme za dopisivanje. Ne objašnjavaju oni u prepisci detaljno svoje planove, već koriste šifre kao što to rade vojni sistemi. Za mesta i objekte takođe koriste šifrovana imena, te nije lako naći vezu - objašnjava Robert Kosla iz Microsofta.

Osim za dogovore o napadima, teroristi internet koriste i za propagandu i vrbovanje novih članova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hercegovac

    26. decembar 2016 | 00:05

    Sad se ko sastaju a kad je amerika kreirala ISIL nikom nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA