MODERNO OBRAZOVANJE: Da li je učenicima neophodan laptop ili računar?

Pitate se da li je vašem detetu, koje prvi put seda u školsku klupu, neophodan računar ili laptop? Slušajući vršnjake vašeg prvaka, čini vam se da tehnologija nema posebnu primenu osim u slučaju kompjuterskih igrica i gledanja crtanih filmova, ali da li je to baš tako…

  • 11

Kreda, table i papirne sveske prevaziđene su u svetskim školama, a u potpunosti je u upotrebi nova tehnologija za obrazovanje. Danas nastavnici gledaju u projektor, a na pitanja odgovaraju putem prenosnih ili tablet računara.

Gradivo je u elektronskom obliku, a pomoću uređaja deli se svim učenicima istovremeno. Elektronska predavanja menjaju tradicionalni sistem nastave u učionici, a sve popularnije su i forme učenja na daljinu.

Ako mislite da je sve ovo daleko od nas, varate se! Tehnologije brzo napreduju i uskoro je moguće zateći ovakvu situaciju i u srpskim školama.

Sigurno je da su naučno-tehničke promene dovele do potrebe za stalnim sticanjem novih veština, pa bez obzira na godine neophodno je biti informatički pismen. Takođe, nove forme obrazovanja zahtevaju i samousavršavanje, traganje za informacijama i podacima koji se ne nalaze u udžbenicima, te će vašem detetu računar biti neophodan i kod kuće.

Pre svega, gledajte na laptop kao investiciju koja će vašem detetu pomoći u prikupljanju informacija, istraživanju o temama i stvarima za koje je zainteresovano, a ukoliko vas brine i nepopularna upotreba ovih uređaja kao što su društvene mreže i igrice, postoje i podešavanja putem kojih možete regulisati kojim stranama na internetu vaše dete može pristupiti, a kojim stranicama je pristup zabranjen.

Multimedijalne opcije savremenih laptopa omogućiće vašem detetu da ovlada programima koje će u budućnosti koristiti i na radnom mestu.

Na tržištu postoje računari i laptopi koji su specijalno namenjeni učenicima osnovnih i srednjih škola. Karakteriše ih brza integrisana grafika, bežično povezivanje i multimedijalni alati namenjeni aktuelnom digitalnom obrazovanju. Takođe, ovi računari poseduju ojačan poklopac, ali i tastaturu i ivice.

Ako vas brine izdržljivost laptopa, možete pronaći i one ojačane gumenom zaštitom naročito na uglovima, koja apsorbuje udarce, ali i sa jakim šarkama na tačkama gde se laptop sklapa, kako veliki broj otvaranja i zatvaranja ne bi naškodio uređaju. Ujedno, laptopi namenjeni učenicima su dosta lagani i mogu biti teški svega kilogram i nešto malo više...

Personalizovano obrazovanje je ključ obrazovanja budućnosti. Upotrebom tehnologije, ono postaje interesantnije i privlačnije, jer pojedinac može da uči bilo gde, bilo kada, kao i da uskladi svoj obrazovni put sa interesovanjima i obavezama.

S druge strane, izazovi koje je savremeno obrazovanje donelo su brži prelazak iz klupe u svet rada, kao i veća fleksibilnost u pronalaženju poslova.

Laptop uređaji ne moraju da budu skupi, a gotovo na nedeljom nivou možete uhvatiti i velike popuste u prodajnim lancima IT opreme. Obučeni prodavci pomoći će vam da izaberete uređaj baš za vaše dete, sa zahtevanim specifikacijama a po pristupačnoj ceni.

(Lj. V.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    11. septembar 2013 | 11:42

    Људи овде, за 'леба немају, а куповаће компове деци.. Школаме wc-е немају, а предаваће нам се са пројектора.. (Неке школе, још увек имају зелене табле)..

  • Seksoman

    11. septembar 2013 | 13:20

    Knjigu u ruke

  • Bond

    12. septembar 2013 | 00:13

    Ne komp vec tablet i svo znanje unutra. Jedan bolji tablet kosta kao komplet knjiga,10x je laksi i moze da sluzi par godinama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA