GOOGLE PROTIV CUSTOM ROM-OVA: Skinuta CyanogenMod aplikacija sa marketa

Najpoznatije verzije i modifikacija standardnog Android operativnog sistema dolaze upravo iz CyanogenMod-a. Iako je Android softver otvorenog koda, Google se očigledno plaši da ne dođe do dominacije ovakvih verzija njihovog operativnog sistema

  • 7

Za sve one koji su manje upoznati sa rutovanjem smartfona i ubacivanjem "custom" softvera, CyanogenMod donosi brojna poboljšanja kada je u pitanju Android operativni sistem.

Zašto bi prosečan korisnik želeo da instalira CyanogenMod umesto oficijalne verzije Android sistema?

Pre svega mnogima smetaju razni softveri koje razni proizvođači ubacuju u svoje verzije sistema, na primer htc-ov Sense korisnički interfejs ili Samsungov touchwiz. Ovi softveri previše usporavaju sistem jer ga opterećuju raznim stvarima i samim tim troše resurse telefona što utiče na njegov rad.

To je glavni razlog zbog sporog dobijanja novih verzija androida. Kompanije prvo moraju da svoje interfejse i aplikacije prilagode novim verzijama androida, što dovodi do odlaganja apdejta i do nekoliko meseci. Takođe se može desiti da telefon iako ima hardver koji podržava novu verziju jednostavno ne dobije apdejt.

Velika prednost CyanogenMod-a je i to što donosi dosta unapređenja u odnosu na standardni android. Jedna od najvećih je verovatno ta što možete overklokovati vaš procesor i time dobiti bolje performanse i brzinu. Naravno ovo ne treba raditi ukoliko niste stručni jer može doći do pregrevanja ili kvara procesora. Izmedju ostalog tu su i druge promene poput raznih tema, izgleda status bara i ostalo.

Da biste koristili ove ROM-ove prvo morate rutovati svoj telefon. To u stvari znači skidanje zaštite i limita koje je postavio proizvođač i otvara vam mogućnost ubacivanje novog softvera.

Tako na primer vaš telefon oficijalno je podržan do android verzije 4.0.4 i ne postoji dalji apdejt od strane Google-a, ali ukoliko CyanogenMod napravi 4.1 verziju vi je možete ubaciti u vaš telefon i dobiti sve prednosti koje ta verzija donosi.

Koristio sam telefon koji dolazi sa Windows operativnim sistemom 6.5 koji je prevaziđen i nikada nije bio nešto popularan. Rutovanjem sam ubacio Android i koristio sve moguće verzije CyanogenMod-a. Ubacivao sam sve androide od 2.3 Gingerbread pa sve do 4.3 Jelly Bean što je fenomenalno i sve je super funkcionisalo.

Najpopularniji sajt za rutovanje je Xda-developers. Tu možete naći korisne informacije kako rutovati vaš telefon i skidati "custom" ROM-ove. Ukoliko volite da eksperimentišete sa vašim telefonom na Jutjubu možete pronaći dosta video klipova na temu rutovanja.

Važna napomena je da ništa ne radite ukoliko niste sigurni jer to može dovesti do trajnog oštećenja vašeg telefona.

Pojava aplikacije CyanogenMod-a na Google Play-u koja omogućava još lakše instaliranje očigledno je zasmetala Google-u. Sve veći broj korisnika se odlučuje na varijantu ubacivanja ovakvih softvera jer ne žele da čekaju nekoliko meseci da dobiju novu verziju a sa pojavom aplikacije koja olakšava instaliranje manje spretnim korisnicima sigurno će privući još više ljudi.

Google u saopštenju poslatom timu CyanogenMod-a navodi da ukoliko ne skinu aplikaciju dobrovoljno, njihovi administratori biće prinuđeni da je skinu silom. Kao razlog navode da sama aplikacija ne predstavlja pretnju nego navodi ljude da ponište uslove garancije koju daje Google.

CyanogenMod je uložio sedam miliona dolara u njihove projekte što je velika cifra i očigledno se radi na tome da ovo sve postane još ozbiljnije nego pre što je za svaku pohvalu. Google se plaši da će njihov oficijalni Android pasti u senku ovakvih verzija kao i da će njihovi servisi poput Jutjuba, Google Play-a ili Gmail-a biti zamenjeni nekim alternativnim što nikako ne bi bilo dobro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    30. novembar 2013 | 14:58

    Google ili ubija ili kupuje svoju konkurenciju. Dakle, nastoji da totalno vlada!

  • Jimmy

    30. novembar 2013 | 15:22

    Upravo tako

  • Marko

    1. decembar 2013 | 15:06

    Koristim ovaj rom (4.3) na s3 već 6 meseci. Prezadovoljan sam, i svima bih preporučio, duže traje baterija, izuzetno je brži telefon, više slobodne ram memorije. Log radi fantastično.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA