HTC DESIRE 300: Napredan i pristupačan smartfon sa kojim ćete uvek biti u toku

Predstavljamo vam novi model HTC-ovog smartfona, Desire 300. Svojim interfejsom izdvaja se od većine telefona u ovom rangu, a u pitanju je poznati HTC-ov Sense 5 sa odličnim BlinkFeed-om koji omogućava čitanje bitnih informacija sa početnog ekrana

  • 4

HTC Desire serija telefona je svima dobro poznata. U pitanju su veoma popularni telefoni dobrih karakteristika. Ono po čemu je Desire 300 specifičan je BlinkFeed interfejs koji je do sada bio karakterističan samo za skuplje modele ovog proizvođača.

Testirali smo ga i prenosimo vam naše utiske.

DIZAJN

Desire 300 deluje jako lepo na prvi pogled. Telefon je dosta lagan i odlično leži u ruci tako da je samo korišćenje telefona odlično.

Kompletan uređaj je u crnoj boji osim boje logoa koja je siva. Na gornjoj prednjoj strani nalazi se zvučnik koji po malo podseća na model HTC One osim što je ovde manji. Sa njegove desne strane nalazi se kamera, a ispod njega logo kompanije HTC.

Ispod se proteže ekran veličine 4,3".

Na dnu se nalaze dva kapacitivna dugmića, za povratak u nazad i povratak na početni meni. Mala zamerka je to što dugmići nemaju sopstveno osvetljenje i dosta su tamni tako da nisu toliko uočljivi i trebalo nam je malo vremena da se naviknemo na njih. Već smo navikli da novi HTC modeli nemaju dugme za listu skoro otvorenih programa, već se ona otvara kada dva puta kliknete na dugme za povratak na početni meni.

Skroz dole nalazi se ulaz za mikro USB, sa desne strane su dugmići za kontrolu zvuka a na gornjoj je dugme za uključivanje ekrana pored kojeg se nalazi standardan ulaz za slušalice.

Što se tiče pozadine na njoj se u gornjem delu nalazi kamera koja nažalost ne poseduje blic, na sredini je logo kompanije a u donjem desnom uglu nalazi se zvučnik.

Celo kućište izrađeno je od kvalitetne plastike koja je odlično uklopljena tako da nema nikakvog krckanja ili pomeranja.

 EKRAN

Kao što smo već pomenuli, veličina ekrana je 4,3". Rezolucija je 480 x 800 a gustina je približno 217 piksela po inču. Iako je to već prevaziđena rezolucija jer se sve više telefona pojavljuje sa HD ili Full HD rezolucijom kvalitet ovog ekrana je sasvim zadovoljavajuć.

Boje su veoma dobre a prikazi oštri što je ustvari i najbitnije. Kada je u pitanju ekran sigurno ćete biti zadovoljni iako nije u pitanju najbolja rezolucija koja danas postoji.

Takođe kvalitet slike se ne gubi gledanjem sa strane što je još jedan plus.

KAMERA

Desire 300 poseduje prednju kameru koja će vam odlično poslužiti za video chat. Ovo je velika prednost jer telefoni u ovom cenovnom rangu uglavnom ne poseduju prednje kamere.

Što se tiče zadnje kamere ona ima 5 Mpix i pravi fotografije rezolucije 2592 х 1944 piksela.

Kao što smo već pomenuli telefon ne poseduje blic što znači da će slikanje jedino biti moguće kada ima dovoljno svetla ali zato ima autofokus.

Primetili smo da autofokus radi dosta brzo i veoma dobro. Takođe odlično funkcioniše i automatsko prepoznavanje lica što je za svaku pohvalu.

Kamera je definitivno mogla biti bolja ali će vam ako ništa drugo poslužiti za događaje kada nemate fotoaparat pri ruci i imate dovoljno svetla.

PERFORMANSE

Desire 300 pokreće procesor sa dva jezgra koji radi na 1 GHz i ima 512 Mb RAM memorije. Ovakva konfiguracija je već dobro poznata kod telefona ove klase i cenovnog ranga.

Telefon radi solidno i bez problem ćete koristiti aplikacije za dopisivanje poput Vibera, WhatsAppa, proveravanje društvenih mreža kao i čitanja vesti.

Što se tiče igranja, ovaj uređaj baš i nije namenjen za to, ali ćete bez problema igrati malo starije igrice poput Temple Run 2. Takođe nova igrica BusyBee Sky Kingdoms koja je veoma interesantna radi odlično.

Desire 300 ima 4 Gb svoje memorije koja se može povećati memorijskom karticom do 32 Gb.

Manje zahtevni korisnici će sigurno biti veoma zadovoljni ovim telefonom.

SOFTVER

Uređaj pokreće Android JellyBean 4.1.2 i HTC-ov lični interfejs Sense 5.

Ono što ovaj telefon izdvaja od ostalih je definitivno BlinkFeed. U pitanju je prikazivanje novih informacija sa društvenih mreža poput Facebooka ili vesti koje vas lično interesuju direktno na početnoj strani.

Možete sami odabrati ono što će se prikazivati na vašem početnom ekranu. Na raspolaganju su vesti, zabava, muzika, tehnologija, sport.

Ne morate instalirati nijednu aplikaciju za čitanje vesti jer sve što vam je potrebno imate u Blink Feed-u.

Što se tiče ostalih karakterističnih stvari tu je lockscreen na kojem se nalaze četiri prečice čijim prevlačenjem na gore aktivirate određenu aplikaciju.

Sense 5 interfejs deluje lepo i veoma je lak za korišćenje.

BATERIJA

Telefon poseduje bateriju od 1650 mAh. Baterija je i više nego dovoljna za ovu veličinu ekrana i njeno trajanje je zadovoljavajuće. Pri slabijem korišćenju se definitivno mogu izvući dva dana rada bez punjenja.

Tokom testiranja baterija nam je traja dan i po. WiFi je non stop bio uključen, instalirali smo aplikacije, pričali oko dva sata, proveravali mejlove i surfovali internetom.

Veoma smo zadovoljni baterijom i njenim trajanjem i nemamo nikakvih zamerki.

ZAKLJUČAK

Ovaj model je odličan potez kompanije HTC da svoj BlinkFeed ubaci i u malo jeftinije modele i na taj način ga približi još većem broju korisnika. Telefon ima zadovoljavajuće performanse i poslužiće vam veoma dobro u svakodnevnoj komunikaciji. Društvene mreže, vesti i četovanje su stvari koje najbolje rade na ovom smartfonu i kojima je prvenstveno namenjen.

Bilo bi dobro da kamera poseduje blic, ali vam ipak može poslužiti za slikanje po danu ili kada imate dovoljno svetla kako bi ste fotografije delili sa svojim prijateljima.

Ukoliko vam je potreban pristupačniji smartfon a kamera vam i nije toliko bitna onda Desire 300 sigurno zaslužuje vašu pažnju.

(M. Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    20. decembar 2013 | 18:01

    Ovako nov fon a samo 512 rama ?

  • coa

    20. decembar 2013 | 15:41

    ovako dobar fon,a nema blic ????????

  • Xda

    28. decembar 2013 | 10:47

    Zar nije bolje kupiti moto G :) , trenutno nema bolji telefon za te pare a ni jači za te pare ( 180$ ili oko 140€ dok će naravno ovi naši debili staviti cenu od 210+ kao što rade i sa nexus 5 koj zvanično košta 380$ a ovi naši traže 400€ lol )

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA