NAPOKON: Google umesto vas rešio najdosadniju stvar na internetu (VIDEO)

Sigurno ste se susreli sa "Captcha-ma", odnosno poljima u koje je potrebno uneti ponuđene reči kako bi vas sajt na koji se prijavljujete prepoznao kao čoveka, a ne kao robota. Međutim, kucanju nepovezanih reči je konačno došao kraj

  • 1

Jedno od najčešćih pitanja na internetu jeste "Da li ste robot?", koje prati tekstualno polje gde trebate ukucati ponuđenu reč kako bi dokazali da ste zaista čovek. Ovo se popularno zove Captcha, i njih koristi veliki broj sajtova kako bi sprečio botove da pristupe i oštete poverljive podatke.

Međutim, internet gigant Google najavio je bržu i bezbedniju formu Captcha-i koja će se zvati "No CAPTCHA reCAPTCHA". Nova tehnologija će lako i brzo utvrditi da li je korisnik čovek, a sve što zahteva od njega jeste da jednostavno štiklira određeno polje umesto da kuca reči koje obično nisu imale nikakvog smisla.

U slučaju da nova Captcha ne može da utvrdi da li je korisnik čovek, pojaviće se stara verzija koja će zahtevati sa se ukucaju ponuđene reči. "No CAPTCHA reCAPTCHA" će funkcionisati i na mobilnim uređajima, gde će se umesto kucanja reči pojaviti fotografije. Tako će korisnik morati da iz niza ponuđenih slika odabere onu koja je Captcha generisala kao originalnu, isto kao u igri "Parovi".

Google je novu tehnologiju kreirao nakon što je utvrdio da je stari sistem Captcha-i veštačka inteligencija mogla da reši sa preciznošću od čak 99.8 odsto.

Za sada je nekoliko sajtova prihvatilo  "No CAPTCHA reCAPTCHA" sistem, među kojima su Snapchat, Wordpress i Humble Bundle, i za sada sve funkcioniše kako treba.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: tomshardware.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    5. decembar 2014 | 17:36

    A jeste, tako sto ce sada da skuplja jos vise podataka o nama, koje cemo mu svojevoljno slati. Dobra i pomalo providna fora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA