Veliki promašaj Bethesde: Beta verzija Fallouta 76 najavljuje katastrofu

Samo 25 godina nakon što je nuklearni rat zbrisao Ameriku sa lica zemlje, ujedno i svet kakav poznajemo, masivna vrata vašeg privremenog doma se otvaraju. Jedan korak, drugi... i polako napuštate "Vault 76" i sigurnost koju je pružao, korak po korak vodi vas u stravičnu realnost post apokaliptične sadašnjosti. Vreme je za novi početak, za postavljanje temelja nove civilizacije na pepelu stare. To je vaša misija, baš VI ste "izabrani"!

  • 0

Ili bolje rečeno, vi i svi drugi. Tu leži samo jedan od mnogih problema u najnovijem naslovu Bethesda studija. Fallout 76 nije multiplayer igra, ne u svojoj srži, već jednostavno single player igra čija populacija se isključivo sastoji od drugih igrača. Svi su, poput vas, spasitelji sveta. Svi su baš taj "izabrani".

A taman ste pomislili da ste "glavni baja" post apokaliptičnog kraja, prava osoba za ulogu spasitelja. Isto je pomislilo i 20- 30, ili više drugih igrača koji trčkaraju početnom lokacijom, zauzeti rešavanjem zadataka i misija poverenih "samo njima", sve od Vault 76 pa do otpada, gradića Flatwoods i gdegod vas dalje priča odvede.

Osećaj da u stvari niste posebni verujemo da vremenom nestaje, kako igra odmiče i ljudi se polako raštrkaju mapom u potrazi za resursima, jureći za sigurnim skrovištem ili rešavajući misije. Ali kao prvobitan utisak svakako je razočaravajuće videti gomilu likova u identičnoj odeći kako trčkaraju mapom pucajući u ko-zna-šta ili čekajuću u redovima za terminale esencijalne za dalji progres igre.

Foto: Facebook/Fallout

Da, dobro ste pročitali, čekajući u redu za pristup najbitnijim aspektima igre! Fallout 76 po svom izvođenju ne samo da podseća na zastarele MMO igre sa početka 2000ih, već i potpuno neshvatljivo primorava igrače da čekaju na druge kako bi mogli da nastave sa igrom. Neko koristi objekat za spremanje hrane na koji vas je baš tada misija usmerila? Stanite u red i čekajte. Potreban vam je terminal koji je naravno zauzet? Možete samo da se nadate da ta osoba brzo čita.

Sve je čak i započelo sa katastrofom, još od prvog dana lansiranja BETA verzije igre, što je bacilo senku na igricu koja je obećavala mnogo, a pružila, ispostavilo se, veoma malo. Serija nesrećnih događaja na samom danu BETA testa sprečila je gejmere da pristupe igri na koju su toliko dugo čekali, što svakako nije slutilo na dobro. Kada je problem napokon rešen, mnogi nestrpljivi igrači su potpuno pogubili živce kada su shvatili da moraju ponovo da "skidaju" igru koja im je do tada verovatno već danima bila na hard disku. I to svih 47 gigabajta igre! Ali ni tu se priča ne zaustavlja...

Fallout 76 izgleda više kao skica igre koja je trebala da bude. Igra preživljavanja u brutalnom svetu, svakako jeste, ali o hrani i vodi jedva da ćete i razmišljati, jer nekim čudom svega toga u post apokaliptičnom svetu ima u izobilju. A ozbiljnijih posledica skoro i da nema! U slučaju da naletite na veseli osmeh nečije sekire, ili zalutate u jazbinu mutiranih živuljki sa afinitetom ka mesu "izabranog" jednostavno prihvatite neizbežnu smrt i budite bez brige, oživećete na nekoj drugoj lokaciji, pritom ne gubeći nikakvu opremu i progres, spremni da nastavite sa igrom kao da se ništa nije dogodilo.

Gledajući sa strane limitiranja "trolovanja", što je sveprisutan problem online igara, takav potez programera donekle i ima smisla. Jer, mora se priznati, nema ničega goreg nego da u igri naletite na "trolčinu" koji nema pametnija posla od kvarenja užitka svih prisutnih. Ali u drugu ruku, čini sam multiplejer suvišnim. Ako posledica gubitka života tokom igre nema, nikoga jednostavno neće biti briga za prisustvo drugih igrača na mapi. Gubi se tenzija i uzbuđenje koje donosi momenat kada naiđete na drugog igrača koji nosi opremu koja bi baš vama lepo pasovala. Gubi se sama srž online multiplayer igranja.

Sama igra izgleda "zastarelo", sa grafičke strane gledano, odavno prevaziđeno. Čak i na izuzetno moćnim mašinama Fallout 76 se "kreće" nezgrapno, većinom vremena sa 60 fps, ali nemojte da vas začude česti padovi na 30 fps, ili čak i niže. Ali zato i BETA verzije postoje zar ne? Igra se čini daleko od završene, problemi će biti pronađeni i nadajmo se, rešeni. Ali je svakako znak za uzbunu videti potpuni nedostatak tako velikog broja standardnih opcija u multiplejer igri i podjednako veliki broj raznoraznih grešaka, kao i lošeg izvođenja, što svakako kvari sveukupni utisak igre. Finalna verzija igre na tržište izlazi za nešto manje od dve nedelje, što je izuzetno malo vremena da se popravi igra koja je u svojoj BETA verziji po svemu sudeći, veoma "pokvarena".

(S.Morić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA