Da li Diablo Immortal iskreno zaslužuje sav bes kojim je dočekan?

Za firmu skoro pa legendarnog statusa, čini se kao da Blizzard nije baš "u toku" sa legijama svojih fanova. Najavljen je najnoviji naslov u franšizi koja je učvrstila njihovu poziciju među najboljima, franšiza koja ih je načinila onim što jesu. Diablo: Immortal je predstavljen fanovima koji su godinama strpljivo čekali, i reakcije skoro da su bile jednoglasno negativne! A na lavinu koja je usledila nisu bili spremni...

  • 0

Šta se dogodilo sa kućom čije ime je od čistog zlata? Zar nisu bili "nepogrešivi", pravi majstori svog posla? Kako je Blizzard uspeo toliko da "zabrlja" nešto što je trebalo da bude skoro pa standardna najava igre? Zašto je Diablo: Immortal toliko konfuzan, čak i bizaran pomak Blizzard'a u neočekivane vode, i zašto je igra dočekana sa toliko besa i frustracije među fanovima?

Da bi stigli do odgovora na sva ova pitanja, potrebno je sagledati celu sliku, i shvatićemo da cela situacija je logičnija nego što se na prvi pogled čini.

Da bi razumeli Blizzard, moramo shvatiti da je u pitanju developer poznat pretežno po maestralnom radu na već postojećim konceptima, a ne kreaciji originalnih ideja. Blizzard "uzima" od igara koje su univerzalno voljene i na već izgrađenim temeljima stvara strukture koje svojom lepotom, pričom i dizajnom nadsijavaju daleko originalnije kreacije. Za Blizzard nije potrebno da stignu do neke ideje, priče ili žanra prvi, već samo da već postojeću stvar urade bolje od drugih. A to i jeste bio slučaj, barem do sada...

Printskrin:YouTube/Diablo

Diablo: Immortal nije nastavak franšize kakav su fanovi želeli i dugo očekivali, niti je to uobičajeni rad Blizzard'a na već postojećem žanru. Umesto toga dobili smo rad "neke tamo" kompanije, NetEase u ovom slučaju, na formuli koju je Blizzard doveo skoro do perfekcije. Fanovi su želeli i očekivali da vide šta Blizzard može novo i uzbudljivo da stvori od postojećih ideja drugih kompanija, a ne šta druge kompanije mogu da naprave od njihovih.

Fanovi franšize su svakako navikli na igrice koje podsećaju na Diablo, ali jednostavno nisu toliko zabavne poput originalne igre. Ali ovo je prvi put da im je predstavljena, u svakom pogledu prosečna igra, koja ovoga puta nosi to legendarno ime Diablo, i sve to uz "blagoslov" Blizzard'a. Iako izgleda kao Diablo, zvuči kao Diablo, čak se i igra kao Diablo, osećaj da je ipak sve samo lepo upakovana iluzija se ne može zanemariti. Sveprisutan osećaj iskrenog zadovoljstva, jednostavno igranja prethodnih naslova ovoga puta nedostaje. Esencija Diablo igara ovog puta nije prisutna.

Reakcija koja je bila svima, osim samim developerima očigledno, potpuno očekivana se poput vatre proširila svim mogućim društvenim mrežama. "Blizzard se prod'o" praktično vrišti u skoro svakom mogućem komentaru. Prodao za dobar komad unosnog tržišta mobilnih igara, što verni fanovi firme čiji je čak i logo od "suvog zlata", nikako nisu očekivali.

A sama igra u trenutnom izdanju i više je nego limitirana. Svaka od šest ponuđenih klasa ima na raspolaganju samo četiri sposobnosti koje se, za sada, ne mogu menjati, u opticaju nije ni mana, energija, niti bilo koji "resursi" iz prethodnih Diablo igara. "Ratni plen" koji obilno ostaje za pokošenim hordama neprijatelja svakako je tu, ali ni u kom obliku ne menja izgled vašeg izabranog junaka, što je, mora se priznati, još jedan veliki promašaj. Blizzard je doduše najavio da će vremenom većina aspekata igre biti izmenjena i unapređena, ali za sada Diablo: Immortal, osim prosečnosti, i nema mnogo čega da ponudi.

Ali s obzirom da je javnosti predstavljen tek rani DEMO igre, ipak ne treba donositi prerano zaključke, iako Diablo fanovi baš i nisu poznati po tome da lako opraštaju ono što smatraju za greške i promašaje. Ali ni sam Blizzard nikako ne bi trebao da ignoriše reakcije i kritiku svojih dugogodišnjih fanova. Svakako da nije lako pogurati franšizu, pogotovo franšizu legendarnog statusa, u sasvim drugom pravcu, ali činjenica je da Diablo: Immortal je u potpuno drugačijem izvođenju od onoga na šta smo do sada navikli. Nema ničega lošeg u kreiranju kvalitetne igrice za mobilne telefone, čak naprotiv, ali ako nedostaje taj pravi "osećaj" Diablo igre - ili u još gorem slučaju, ako jedini utisak koji ostavi je brzo sklepane jeftine kopije sa namerom da izvuče što više novca na osnovu imena Diablo - to već kod fanova neće dobro proći.

Na kraju, uzimajući u obzir bogatu istoriju Blizzard'a, lično mislim da zaslužuju poverenje i strpljenje fanova (među kojima se nalazim i sam) i ne donositi ishitrene osude. Iako njihove igre nisu po svačijem ukusu- mnogi ne vole Starcraft, Warcraft, ili Diablo- njihova decenijama duga reputacija, koju su dobili zahvaljujući izuzetno kvalitetnim proizvodima, svakako je zaslužena. Da li će Diablo: Immortal biti dobra igra, vredna svog imena, za sada se ne može sa sigurnošću reći, ali jedna stvar u svemu ovome jeste sigurna, a to je da Blizzard zaslužuje pravo da se o kvalitetu svakog njihovog naslova, postojećeg i budućeg, ipak dobro razmisli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA