8 sekundi brži: Poznato sve o novom Sonyjevom PlayStationu 5

Konzola će imati 16GB GDDR6 RAM memorije i SSD disk od 825GB, sa mogućnošću super-brzog učitavanja

  • 6

Posle višemesečnih nagađanja, Sony je konačno otkrio zvanične informacije o specifikacijama nove dugoočekivane konzole PlayStation 5, čiji je izlazak na tržište planiran za ovogodišnje božićne i novogodišnje praznike.

Srce PS5 činiće posebno konstruisani osmerojezgreni AMD Zen 2 procesor na 3,5 GHz, koji podržava modularnu frekvenciju rada. Grafika će koristiti AMD-ovu RDNA 2 arhitekturu, sa 36 računarskih jedinica radnog takta 2,23 GHz (modularne frekvencije).

Konzola će imati 16GB GDDR6 RAM memorije i SSD disk od 825GB, sa mogućnošću super-brzog učitavanja. Jedan od najvažnijih noviteta nove Sonyjeve konzole je mogućnost skladištenja podataka na SSD, što će znatno povećati brzinu učitavanja.

Demonstracija ovog povećanja brzine prikazala je učitavanje jednog nivoa igre Spider-Man za manje od jedne sekunde, što je znatno brže u odnosu na 8 sekundi koliko je za istu radnju potrebno PlayStationu 4.

Za učitavanje 1GB podataka "četvorci" je bilo potrebno oko 20 sekundi, dok će PlayStationu 5 za istu raadnju biti potrebna samo jedna sekunda.

PS5 će imati mogućnost ugradnje dodatnih SSD diskova, a podržavaće i USB diskove namenjene za stare PS4 igre. Konzola će podržavati 4K Blu-ray disk za optičke medije, ali će igre i dalje morati da se instaliraju na SSD.

Jedinstvana karakteristika novog Sony PlayStationa su modularne radne frekvencije procesora, koje će se menjati u zavisnosti od potreba softvera. To će omogućiti da se snaga procesora i grafike podešava prema potrebama svake igre, omogućavajući tako da se iz svake od njih "izvuku" najjače performanse.

Sony PlayStation 5 Printscreen: Twitter/@Ps5_New

PlayStation 5 će biti u potpunosti kompatabilan sa PlayStationom 4. Njegov hardver će podržvati 8K rezoluciju slike, kao i 4K na 120Hz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K1

    19. mart 2020 | 10:42

    Kad izadje sony 11 tad cu kupim 5cu

  • Eh

    20. mart 2020 | 00:39

    Za pare sto ljudi uzmu kompjuter i igraju piratske igre (god, dvije dok ne dodje vrijeme za novo ulaganje, grafika ram) ti mozes uzeti play station na kojeg 6-7 god mozes igrati sve igre i jos gomilu igara koje imaju samo na play station i da kupis sve te igre, normalno ne kada cim izadje i ne u radnje gdje igru kao order 1886 prodaju 5000 din a na storu je 500 din

  • Ps5

    20. mart 2020 | 08:13

    Neće biti preterano skupa, u skladu sa onim što su ugradili u nju verovali ili ne, sony po konzoli ima zaradu svega oko 40ak evra jer mnogo kostaju komponente a bice cena kao sto je bila za sve cetiri prethodne generacije, vrhunski gejming za najmanje para ,za te pare nece biti pc-a Cena ce biti oko 600$ ili kod nas 600€ Na rate može sve :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA