Sud presudio: "Kompjuterske igre su umetnost!"

U slučaju svakog budućeg sudskog spora ovakvog tipa, odbrana će moći da se pozove na ovu presudu

  • 1

U sporu između poznatog izdavača video igara Activision i proizvođača poznatog vojnog terenskog vozila HUMVEE kompanije AM General, koji se odnosio na prikazivanje tog vozila u igrama Call of Duty serijala, američki savezni sud je presudio u korist proizvođača igara.

AM General je tužio Activision za ubacivanje popularnih "hamera" u CoD igre bez plaćanja licence, navodeći da je "Activision zaradio silne milione na tuđem intelektualnom vlasništvu".

Ovo poslednje nije sporno, ali sud, na sreću Activisiona, o tome nije ni odlučivao, već je doneo presudu u skladu sa odredbama prvog amandmana na američki ustav: "Igre su umetnost i njihovi autori ne mogu da budu prisiljeni na plaćanje komercijalnih licenci tog tipa."

Ovo će imati dalekosežne posledice na više nivoa, pre svega zbog karaktera precedentnog prava koje važi u Americi, prenosi Svet kompjutera. Tako će u slučaju svakog budućeg spora ovakvog tipa ("Copyright claima"), odbrana moći da se pozove na ovu presudu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    5. april 2020 | 19:59

    Sudovi više nemaju svoju prvobitnu ulogu jer presuđuju po svim drugim kriterijumima osim po pravdi i zakonima.Presude se donose po zelji politicara,nafijasa i bogataša,mali običan čovek tu nema sta da očekuje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA