Veštačka inteligencija za 4 dana uradila ono za šta je programerima trebalo 17 meseci

GameGAN AI je posle samo četiri dana uvežbavanja algoritma, i to isključivo na osnovu gledanja gamepleja, uspeo da rekreira kultnu igru Pac-Man

  • 1

Kultna igrica brojnih generacija - Pac-Man, koja je prošlog petka napunila 40 godina, dugo je držala rekord kao najbrže razvijen zabavni softver. Njenom pojavljivanju 1980. godine, prethodilo je samo 17 meseci rada programera japanske kompanije Bandai Namco.

Četiri decenije kasnije, veštačka inteligencija kompanije Nvidia je za samo četiri dana uradila ono za šta je developetima prethodno bilo potrebno više od godinu i po dana. Naime, GameGAN AI je posle samo četiri dana uvežbavanja algoritma, i to isključivo na osnovu gledanja gamepleja, uspeo da uradi isto.

GameGAN je generativna mreža (GAN - generative adversarial network), slična onoj koja se koristi za kreiranje fotorealističnih slika nepostojećih ljudi i sastoji se od dve uparene mreže pod nazivima  "Generator" i "Diskriminator."

Generator je uvežban na velikoj količini baza podataka i potom instruiran za generisanje slika zasnovanih na onome što vidi. Diskriminator potom upoređuje generisane slike sa uzorcima datasetova, da bi otkrio koliko su međusobno slični. Nakon toga, nastaje realistična slika koja je potpuno originalna.

U slučaju Pac-Mana, GameGAN mreža koristi 50.000 "seansi" gamepleja igre i potom dobija naredbu da je od početka kreira iz statičnih zidova i kuglica koje pretvara u duhove iz igrice i samog Pac-Mana. Zatim njihove interakcije povezuje kroz pravila igre koja je sam "provalio", a celim procesom upravljaju četiri Nvidia GP100 grafička procesora (GPU), prenosi ViDi.

Treba naglasiti da GameGAN nije dobio ni jednu liniju koda, niti je imao pristup u endžinu igre, već igru kreirao na sličan način kao kada đak na pismenom radi zadatke gledajući drugarici preko ramena.

Iz Nvidije poručuju da je GameGAN Pac-Man u potpunosti funkcionalna igra koja će tokom leta moći da se igra onlajn.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    25. maj 2020 | 14:01

    Ma nemojte...samo na osnovu gledanja??? U sta su gledali Japanci kad su radili igricu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA