Nostalgijom na PlayStation i Xbox: Stiže nova Atarijeva retro konzola

Nije reč o samo još jednoj retro konzoli "nakrcanoj" starim igricama, već o "ozbiljnoj mašini" u čijem kućištu se nalaze Radeon i Ryzen čipovi i 8GB RAM-a

  • 0

U istom mesecu kada će gejmeri širom sveta pohrliti ka modernim igračkim sistemima Xbox Series X/S i PlayStation 5, Atari je odlučio da ponudi svoju VCS retro konzolu, po ugledu na čuvenu spravu iz 1977. godine.

Za razliku od drugih retro konzola, ovo je uređaj sa daleko ozbiljnijim hardverom. U kućištu se nalaze namenski Radeon i Ryzen čipovi uz memoriju od 8 gigabajta.

Čemu ovakve komponenete za igranje prastarih naslova (ima ih oko 100 fabrički instaliranih)? Ambicije Atarija izgleda prevazilaze puku naplatu nostalgije, pa će budući vlasnici biti u prilici da igraju i neke od aktuelnih naslova u 4K rezoluciji. Zbog toga je, pored replike klasičnog džojstika, dostupan i "iksboksovski" kontroler.

Posebno je zanimljiv PC Mode režim, pa je pored Linuxa na kom radi interfejs, moguće sa butabilnog USB-a podići i sekundarni operativni sistem poput Windowsa, čime VCS postaje kompjuter, prenosi Svet kompjutera. Dodatne igre, programi za video prenos, muzički plejeri ili brauzere prezimaće se iz Atarijeve onlajn prodavnice.

Na poleđini uređaja se nalaze dva USB 3.0 porta, HDMI i Ethernet, dok su od bežičnih metoda povezivanja podržani WiFi i Bluetooth. Pretprodaja Atari VCS-a je u toku, po ceni od 390 dolara, dok će pun iznos, kada prodaja počne 27. novembra, biti za 10 dolara viši.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA