I pored ekonomskih problema, u gejming industiji se "vrte" milijarde

Za gejming industriju izgleda nema zime, budući da vrednost kupovine gejming studija tokom ove godine prelazi 19 milijardi dolara...

  • 0

Pandemija virusa korona poremetila je brojne stvari. Život više nije isti, ekonomija brojnih zemalja koje zavise od turizma je značajno poljuljana što polako vodi u novu krizu. Ekonomski problemi izazvani aktuelnom pandemijom izgleda ne utiču značajno na gejming industriju, što pokazuje novčana vrednost kupljenih studija u 2020. godini.

U istraživanju sprovedenom od strane BuyShares je otkriveno da vrednost akvizicija gejming developera u 2020. godini iznosi čak 19 milijardi dolara. Sumu čini 37 procesa "kupovine", dok prvih 10 imaju vrednost veću od 17 milijardi dolara.

Više od trećine te vrednosti čini bomba koja je pogodila gejming industriju - kupovina kompanija ZeniMax Media i Bethesda od strane Microsofta za 7,5 milijardi dolara. Microsoft izgleda nije pitao šta košta kako bi pod svoje okrilje doveo The Elder Scrolls, Wolfenstein i brojne druge franšize.

Na TOP 10 listi po vrednosti kupovine nalazi se akvizicija studija Peak Games od strane Zynge za 1,8 milijardi, a verovatno ste čuli kada je Embracer grupa kupila Saber Interactive. Više detalja možete pronaći na ovom linku.

I ne čudi što je se pandemija korona virusa nije, barem za sada, značajno odražila na gejming industriju. Pošto je dosta ljudi primorano da veći period vremena provede kod kuće u izolaciji, najbolji način za provod jesu video igre, čija je prodaja značajno skočila u odnosu na prošlu godinu.

Do kraja 2020. godine je ostalo još oko mesec dana, tako da bi ovaj broj mogao dodatno skočiti. Tu pre svega mislimo na moguću kupovinu studija Bluepoint Games od strane Sonija. Ovaj studio je zaslužan za brojna rimejk izdanja kultnih naslova, poput nedavnog Demon's Souls rimejka, a šuška se da spremaju Metal Gear Solid Remake.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA