EU blokirala prodaju 100 igara i kaznila izdavače

Kompanije su koristile takozvano blokiranje po geografskom principu kako bi sprečile igrače da aktiviraju i igraju igrice na DVD-u ili njihovim preuzimanjem preko interneta...

  • 0

Evropska unija je kaznila američku platformu za video igrice i pet proizvođača igara zabranom prodaje jeftinijih kopija igara u nekim evropskim zemljama članicama.

Američka kompanija Valve, koja je vlasnik Steam-a, platforme za distribuciju PC igara i proizvođači igara kažnjeni su novčano sa 7,8 miliona evra pošto su ograničili prekograničnu prodaju kršeći pravila EU o konkurenciji.

Kompanije su koristile takozvano blokiranje po geografskom principu kako bi sprečile igrače da aktiviraju i igraju igrice na DVD-u ili njihovim preuzimanjem preko interneta, navodi Evropska komisija i dodaje da igrice nisu radile izvan Češke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Estonije, Letonije i Litvanije.

- Takva praksa uskraćuje evropskim potrošačima da uživaju u pravima jedinstvenog digitalnog tržišta EU i mogućnosti da izaberu najpovoljniju ponudu u EU - izjavila je potpredsednica EK Margret Vestager koja je i komesarka za zaštitu konkurencije.

Reč je o oko 100 igara, a blokada po geografskom principu je trajala do novembra 2018. godine.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA