Giganti gejming industrije kažnjeni sa 7,8 miliona evra zbog geo-blokiranja igara

Evropska komisija radi u korist gejmera

  • 1

Evropska unija, tačnije Evropska komisija, pokrenula je kazneni postupak protiv 6 poznatih izdavača igara, takozvanih giganta industrije zbog prakse geo-blokiranja prodaje igara, čime je odlučeno da su igrači ostali oštećeni i da su prekršena njihova potrošačka prava..

Pod geo-blokiranjem smatra se vezivanje Steam ključeva igara samo za određenu državu, iliti teritoriju, čime bi kupovinom tog ključa u nekoj drugoj zemlji bilo nemoguće aktivirati igri. Pošto se EU zalaže za jedinstveno digitalno tržište, bez obzira na državu u kojoj se neko nalazi, rešeno je da izdavači koji su išli protiv ove prakse plate kaznu u ukupnom iznosu od 7,8 miliona evra.

Kažnjeni su Valve sa 1,6 miliona, koji ujedno nije želeo da sarađuje sa Evropskom komisijom tokom istrage, Capcom je za saradnju dobio 15% nižu kaznu i platiće oko 400.000 evra, najgore je prošao Focus Home Interactive koji i pored redukcije od 10% mora da plati 2,8 miliona evra. Ostatak kažnjenih izdavača, Bandai Namco, Koch Media i ZeniMax Media, su takođe dobili 10% umanjenje kazne i platiće 340.000, 977.000, i 1,6 miliona evra respektivno.

Evropska komisija nije sasvim slučajno reagovala na geo-blokiranje igara, već je istraga pokrenuta zato što je broj ljudi koji uživaju u igrama u ubrzanom porastu, pogotovu na Steamu koji je prošle godine mesečno imao 120 miliona aktivnih korisnika a i u 2021. je na početku postavio novi rekord po broju igrača. Nije pošteno nekoga ograničavati digitalnim sadržajem samo zbog lokacije na kojoj se nalazi. Kažnjene kompanije će morati da plate kaznu i prestanu sa dosadašnjom praksom, a ostali izdavači su kroz tuži primer naučili lekciju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA