Traže milionče: Hakeri pokrali developera, prodaju ukradeni kod kultnih igara onome ko da više

Ukradeni kod igara je počeo da se širi internetom i mogao je da se "skine" preko javno dostupnih foruma, a potom se pojavio na ruskom hakerskom forumu gde je licitacija počela od milion dolara

  • 0

Developer čuvene Witcher trilogije igara i neslavne, a pre izlaska gromoglasno najavljivane, igre Cyberpunk 2077, CD Projekt RED, početkom nedelje je objavio da su hakeri upali u njihov sistem i ukrali izvorni kod igara Witcher 3, Cyberpunk 2077, Gwent, kao i podatke o poslovanju kompanije.

Hakeri su im potom poslali i preteće pismo i zatražili otkup, zahtevajući odgovor u roku od 48 sati. Zapretili su da će u suprotnom sve pustiti u javnost, i time "otkriti koliko u stvari us**no kompanija funkcioniše".

CD Projekt RED je odmah odgovorio da neće sarađivati sa hakerima, da već rade na vraćanju bekapa, kao i da su kontaktirali sa nadležnim organima. Prema mišljenju kompanije, lični podaci bivših i trenutnih zaposlenih nisu kompromitovani.

Cyberpunk 2077 Foto: CD Projekt Red

Hakeri, međutim, nisu blefirali. Na Twitteru su u sredu osvanule informacije da je deo materijala procureo, a potom je potvrđeno da se radi o igri Gwent. Kod je već počeo da se širi internetom i jedno vreme je mogao da se skine preko javno dostupnih foruma, piše The Verge.

Ostatak koda pojavio se na ruskom hakerskom forumu Exploit, gde licitacija počinje od milion dolara. Kod se može kupiti i odmah, bez aukcije, za sedam miliona.

Cyberpunk 2077 Foto: CD Projekt Red

Istraživačka kompanija KELA uspela je da nabavi deo koda od osobe koja tvrdi da je povezana sa aukcijama. Prema njihovim istraživanjima, aukcije su najverovatnije legitimne, i potvrđeno je da obuhvataju izvorni kod za Red Engine, kao i za igre Witcher 3, Thronebreaker: The Witcher Tales, i Cyberpunk 2077, prenosi Startit.

CD Projekt RED za sada nije odgovorio na curenje koda, niti je poznato kako će kompanija reagovati na to što su hakeri ozbiljni u svojim pretnjama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA