Dva sata "pikanja igrica" sagori kalorija koliko i 1.000 trbušnjaka!

A za sagorevanje jednog pojedenog Big Mac-a od 257 kilokalorija, treba aktivno igrati video igre nešto duže od sat vremena

  • 3

Igranje video igara podrazumeva sedenje za računarom ili pred televizorom za konzolom, pa se generalno ne smatra preterano značajnom fizičkom aktivnošću. Međutim, istraživanje kompanije Stakester, koja se bavi profesionalnim gejmingom, pokazalo je da to baš i ne mora da bude tako, već da se tokom igranja itekako sagorevaju kalorije. Naravno, ako se uz igranje ne jedu grickalice i brza hrana.

Istraživanje je sprovedeno na 50 igračica i igrača koji su po dva sata neprekidno igrali igre FIFA i Warzone. Oni su bili povezani na uređaje koji su im tokom igranja merili fizičku aktivnost, prvenstveno broj otkucaja srca i intenzitet znojenja. Tokom jednog sata igranja video ugara učesnici istraživanja su sagoreli između 210 i 236 kilokalorija (kcal), s tim što su žene trošile više kalorija nego muškarci.

Po završetku merenja podaci su pokazali da su za dva sata igranja dinamičnih igara, kao što su dve pomenute, muškarci sagoreli u proseku 420, a žene 472 kilokalorija. To je, otprilike, ekvivalentno fizičkom naporu prilikom izvođenja oko 1.000 trbušnjaka.

Iz Stakester-a poručuju da za njih nije bilo iznenađenje da se tokom igranja sagorevaju kalorije, ali ih je iznenadila količina utrošene energije kod igrača. Istraživanje je pokazalo da bi, primera radi, za sagorevanje jednog pojedenog Big Mac hamburgera, koji ima 257 kilokalorija, treba aktivno igrati video igre nešto duže od sat vremena, prenosi Bug.

Međutim, ako je neko pomislio da na ovaj način može lako da smrša, upozorenje da preterano igranje, slabija samokontrola i davanje prioriteta video igrama nad drugim aktivnostima može da dovede do zavisnosti. Taj oblik zavisnosti (engl. gaming disorder) zvanično je 2019. godine registorvala Svetska zdravstvena organizacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gejmer

    18. avgust 2021 | 22:30

    Ahaaa🤣

  • Debeli

    19. avgust 2021 | 16:20

    Tačno sam znao da mi ovolika stomačina nije od hrane i piva, nego sam preterao sa trbušnjaca, izgleda da sam ih uradio na milione :D

  • Majkl Džondar

    20. avgust 2021 | 11:20

    Aha, da. Istraživanje radila kompanija koja se bavi profesionalnim "gejmingom".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA