Kontroverzni izvršni direktor Activision-a će navodno napustiti kompaniju nakon Microsoft-ove akvizicije

Ovo je za Microsoft najveća akvizicija ikada, ali i najveća akvizicija u istoriji gejming industrije.

  • 0

Microsoft kupuje Activision Blizzard, gejming giganta i izdavača video igara „Call of Duty“, u gotovinskom ugovoru vrednom oko 68,7 milijardi dolara.

Ovo je za Microsoft najveća akvizicija ikada, ali i najveća akvizicija u istoriji gejming industrije.

Kao što je Telegraf juče pisao, Microsoft će ovim potezom nabaviti ogroman izbor intelektualne svojine i resursa za razvoj igara: “Call of Duty”; “World of Warcraft” i “Candy Crush”, ali i velike studije kao što su Blizzard Entertainment i Treyarch. Otprilike 10.000 zaposlenih u Activision Blizzard-u pridružiće se Microsoft-u.

Međutim, jedan zaposleni koji se naizgled neće pridružiti Microsoft-u je kontroverzni generalni direktor Activision-a, Bobi Kotik. Očekuje se da će Kotik napustiti kompaniju, kada dogovor bude završen, prema izvorima koji su razgovarali za WSJ.

Ti izvori su rekli da su se i Microsoft i Activision složili da će Kotik “napustiti tu poziciju kada ugovor bude zaključen”, što bi moglo da potraje od 12 do 18 meseci.

To je u potpunoj suprotnosti sa onim što je Microsoft rekao u svom saopštenju za javnost u utorak.

“Bobi Kotik nastaviće da služi kao generalni direktor Activision Blizzard-a. On i njegov tim zadržaće fokus na podsticanju napora da se poboljša kultura kompanije i ubrza rast poslovanja. Kada se ugovor zaključi, Kotik će odgovarati Filu Spenseru, izvršnom direktoru Microsoft Gaming-a”, navodi se u saopštenju.

Kotik, koji se nedavno našao u žiži javnosti, je navodno godinama znao za razne tvrdnje o seksualnom uznemiravanju u njegovoj kompaniji.

Istraga WSJ-a detaljno je navela nekoliko konkretnih primera seksualnog uznemiravanja, pa čak i silovanja u Activision-u. Kotik ne samo da je bio svestan tih tvrdnji, već je, u najmanje jednom slučaju, navodno intervenisao kako bi zadržao muško osoblje koje je optuženo za seksualno uznemiranje, uprkos tome što je odeljenje za ljudske resurse preporučilo njihove otkaze.

Ono što je posebno interesantno je da je tada, kada je priča izašla u javnost, šef Xbox-a Fil Spenser je putem mejla rekao svom osoblju da Xbox “procenjuje sve aspekte njihovog odnosa sa Activision Blizzard-om”.

Malo ko je očekivao da će to “procenjivanje odnosa” zapravo značiti akviziciju.

Nakon najave, Microsoft je imao razgovor sa investitorima upravo na temu Bobija Kotika, inače svojevremeno najplaćenijeg izvršnog direktora ikada, i problema u Activision Blizzard-u.

Kada su priče o zlostavljanju izbile u javnost, Fil Spenser delovao je kao da zaista osuđuje poteze Kotika. Sasvim je sigurno da Microsoft još uvek ne želi da otkrije da Kotik napušta kompaniju, kako bi vrednost akcija ostala stabilna, te da će to učiniti u bliskoj budućnosti.

Ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA