≫ 

Hakerska grupa preti da će svrgnuti vladu Kostarike

Čaves je u ponedeljak na konferenciji za novinare sugerisao da napad dolazi iznutra, kao i izvan Kostarike

  • 1
Haker soba haker Kostarika Foto: Unsplash, Pixabay

Hakerska grupa, tačnije ransomware banda, infiltrirala je kompjuterske sisteme vlade Kostarike i sada im je cilj, kako kažu, da svrgnu vladu Kostarike.

Možda se oslanjajući na činjenicu da je predsednik Rodrigo Čaves bio na funkciji samo nedelju dana, grupa Conti pokušala je da poveća pritisak time što je tražila otkupninu od 20 miliona dolara dolara.

Čaves je u ponedeljak na konferenciji za novinare sugerisao da napad dolazi iznutra, kao i izvan Kostarike, prenosi AP News.

"Mi smo u ratu i to nije preterivanje", rekao je Čaves i dodao da se zvaničnici bore protiv terorističke grupe koja ima saradnike unutar Kostarike.

Čaves je takođe rekao da je hak bio veći nego što se ranije smatralo, gde je "inficirano" 27 vladinih institucija, uključujući opštine i državna komunalna preduzeća. On je okrivio svog prethodnika Karlosa Alvarada što nije ulagao u sajber bezbednost i što se nije agresivnije borio protiv ovakvih napada.

U poruci u ponedeljak, hakerska grupa Conti upozorila je da radi sa ljudima unutar vlade.

"Imamo svoje insajdere u vašoj vladi", rekla je grupa.

"Takođe radimo na tome da dobijemo pristup vašim drugim sistemima, nemate druge opcije osim da nam platite. Znamo da ste angažovali stručnjaka za oporavak podataka, ne pokušavajte da pronađete rešenja", naglasila je grupa.

Grupa Conti je prvobitno napala Kostariku u aprilu, pristupivši višestrukim kritičnim sistemima u Ministarstvu finansija, uključujući carinu i naplatu poreza. Ostali vladini sistemi su takođe bili pogođeni i mesec dana kasnije i dalje ne funkcionišu svi u potpunosti.

Čaves je proglasio vanredno stanje zbog napada čim je položio zakletvu prošle nedelje. Američki Stejt department je ponudio nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lokacije vođa ove hakerske grupe.

Grupa je odgovorila rekavši: "Odlučni smo da svrgnemo vladu putem sajber napada, već smo vam pokazali svu snagu i moć, uveli ste vanredno stanje."

Banda je takođe rekla da podiže zahtev za otkupninu na 20 miliona dolara. Pozvala je Kostarikance da izvrše pritisak na svoju vladu da plati.

Video: Kliknuli ste na sumnjiv mail i sada su vaši nalozi hakovani: Šta uraditi u ovoj situaciji?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. maj 2022 | 16:47

    И све претње пишу на лошем шпанском језику?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA