≫ 

Twitch, 4chan i Discord u centru istrage zbog pucnjave u Bafalu

Twitch, Discord, 4chan i 8chan su igrali ulogu u masovnoj pucnjavi u njujorškom gradu Bafalu ovog vikenda, prema rečima samog naoružanog napadača

  • 0
Twitch-logo1 Foto: Twitch

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms želi da zna tačno koju ulogu su ove platforme igrale.

Džejms je u sredu objavila u tvitu da pokreće istragu o te četiri platforme, kao i o bilo kom drugom onlajn prostoru koji je napadač koristio da izvrši napad u kojem je poginulo 10 ljudi, a još troje povređeno.

"Moja kancelarija pokreće istragu o kompanijama društvenih medija koje je napadač iz Bafala koristio da planira, promoviše i prenosi svoj teroristički napad", napisala je Džejms na Twitteru.

"Istražujemo Twitch, 4chan, 8chan i Discord, između ostalih, i sve platforme koje je strelac koristio da pojača ovaj napad", dodaje.

Naoružani napadač je objavio dokument od 180 stranica u kojem deli svoje verovanje u desničarsku teoriju zavere, poznatu kao Velika zamena. Uključeni su i detalji o tome kako je planirao i izveo svoj napad. Prema rečima napadača, on je radikalizovan na 4chan-u 2020. godine.

Tu veb stranicu su ranije koristili drugi naoružani napadači kako bi širili svoje manifeste pre napada. Napadač u Bafalu kaže da je takođe koristio 8chan da podeli ono što je planirao.

Pored te dve veb stranice, napadač je koristio i dve popularne mejnstrim usluge: striming platformu Twitch, ali i servis za ćaskanje Discord. Napadač je koristio Discord kao svoj dnevnik, deleći svoje misli koje su se pretvorile u brutalnu i fatalnu stvarnost.  Neke od njegovih Discord poruka prvobitno su objavljene pre nekoliko meseci.

Što se tiče Twitch-a, napadač je koristio ovu striming platformu da emituje svoj čin na uživo preko interneta. Strim je trajao oko 10 minuta.

"Ovaj teroristički napad je ponovo otkrio dubinu i opasnosti ovih platformi koje šire i promovišu mržnju bez posledica", napisala je Džejms u tvitu u sredu.

"Činimo sve što je u našoj moći da zaustavimo ovo opasno ponašanje i osiguramo da se to više nikada ne ponovi", zaključila je ona.

Sve platforme navodno sarađuju sa istragom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA