≫ 

Hoće li Evropa “ugasiti” Facebook? Regulatori su blizu da spreče Metu da šalje podatke iz EU u SAD

Višegodišnja bitka za privatnost dolazi do vrhunca i to bi moglo značiti kraj Facebook-a u Evropi

  • 2
Europe Tech Regulation Foto: Tanjug/AP

Facebook se suočava sa problemima u Evropi - i Meta želi da znate za to.

Svaka tri meseca od juna 2018, kompanija je koristila svoje finansijske rezultate da upozori da bi mogla biti primorana da prestane da pruža servise kao što su Facebook i Instagram širom Evrope – ukoliko ne bude mogla da šalje podatke iz EU u SAD.

Jedna ovakva situacija desila se nedavno, o čemu je Telegraf.rs prvi pisao.

Da li Meta blefira će uskoro postati jasno.

Regulatori su na ivici da donesu istorijsku presudu u višegodišnjem slučaju, i očekuje se da će odlučiti da Facebook-ov prenos podataka preko Atlantika treba da bude blokiran.

Godinama se Meta borila protiv evropskih aktivista za zaštitu privatnosti oko toga kako se podaci šalju u SAD, a sudovi su više puta presuđivali da evropski podaci nisu pravilno zaštićeni i da ih NSA i druge obaveštajne agencije potencijalno mogu koristiti.

Dok se slučaj fokusira na kompaniju Meta, on ima široko rasprostranjene posledice, potencijalno utičući na hiljade preduzeća širom Evrope koja se oslanjaju na usluge Google-a, Amazon-a, Microsoft-a i drugih.

Istovremeno, američki i evropski pregovarači se bore da finaliziraju dugo očekivani novi sporazum o razmeni podataka koji će ograničiti informacije do kojih američke obavještajne agencije mogu doći. Ako pregovarači ne uspeju da reše to pitanje, privatnost ljudi, ali i trgovina vredna milijarde će biti dovedena u opasnost.

Početkom jula, Irska komisija za zaštitu podataka, Facebook-ov glavni regulator podataka u Evropi (jer je EU sedište kompanije tamo), izdala je nacrt odluke kojom bi Meti blokirala slanje podataka preko Atlantika. Iako nisu poznate specifičnosti tog nacrta, ako se zakon donese, moglo bi da dovede do "gašenja" Facebook-a širom Evrope.

Prema GDPR-u, evropskom zakonu o podacima, zemlje širom kontinenta imaju rok od 30 dana da razmotre odluku Irske i odgovore na sve potencijalne promene ili ulože žalbe.

To vreme je sada isteklo.

Portparol irskog regulatora kaže da su primljene "neke" primedbe iz "malog" broja drugih zemalja i da se radi na njihovom rešavanju. Stručnjaci kažu da će to verovatno biti manje pravne tačke, te da se neće poništiti cela odluka.

Dakle, koliko je verovatno da će Meta zaista povući svoje usluge iz Evrope?

U stvarnosti, šanse su verovatno prilično male. Meta je rekla da "nema želju" da napusti kontinent, pa su čak objavili i post na svom blogu pod naslovom "Meta apsolutno ne preti da napusti Evropu".

Evropa je veliko tržište za giganta, a zaustavljanje usluga, čak i privremeno, moglo bi biti skupo.

Iako Meta možda neće napustiti Evropu, možda će morati da promeni način na koji skladišti i prenosi podatke nakon što se objavi konačna odluka irskog regulatora, iako nema utvrđenog vremenskog okvira. Može se suočiti i sa kaznom.

Najpragmatičnije rešenje bi bilo da stvore evropsku infrastrukturu, kao što su to učinili Google ili Amazon, koji u Evropi imaju dosta data centara.

U svakom slučaju, ne treba previše spekulisati, treba sačekati konačnu odluku regulatora kako bismo znali šta će se desiti sa Facebook-om u Evropi.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA