≫ 

Zbog pranja novca uhapšen programer kripto servisa Tornado Cash, najavljena nova hapšenja

Prema podacima FACT-a, Tornado Cash je od svog početka 2019. ostvario promet od najmanje 7 milijardi dolara

  • 0
Hapšenje, lisice

Foto: Shutterstock

Holandska agencija za fiskalne informacije i istrage (FIOD) saopštila je da je 10. avgusta uhapsila 29-godišnjeg programera iz Amsterdama u vezi sa nedavnim sankcijama američkog Trezora protiv Tornado Casha, decentralizovanog servisa za mešanje kriptovaluta.

Neimenovana osoba osumnjičena je za "umešanost u prikrivanje kriminalnih finansijskih tokova" i "omogućavanje pranja novca mešanjem kriptovaluta" za šta je korišćen Tornado Cash.

"Nije isključeno više hapšenja", navodi se na veb sajtu holandske agencije.

Uhapšeni je priveden istražnom sudiji.

Iako FIOD nije otkrio ime programera Tornado Casha, The Block ga je identifikovao kao Alekseja Perceva, pozivajući se na potvrdu njegove supruge. "Moj muž nije uradio ništa protivzakonito", rekla je ona.

Prema saopštenju za javnost, Finansijski napredni sajber tim (FACT) FIOD-a je pokrenuo krivičnu istragu protiv Tornado Casha u junu ove godine.

"FACT sumnja da je Tornado Cash korišćen za prikrivanje velikih kriminalnih tokova novca, uključujući (online) krađe kriptovaluta (takozvani kripto hakovi i prevare)", navodi se saopštenju. "To uključuje sredstva koje je hakovanjem ukrala strana grupa za koju se veruje da je povezana sa Severnom Korejom."

Prema podacima FACT-a, Tornado Cash je od svog početka 2019. ostvario promet od najmanje 7 milijardi dolara, što je u skladu sa brojkama koje je objavio američki Trezor ranije ovog meseca.

"Istraga je pokazala da su kriptovalute kriminalnog porekla u vrednosti od najmanje milijardu dolara prošle kroz mikser“, navodi FACT. "Sumnja se da su osobe koje stoje iza ove organizacije ostvarile veliki profit od ovih transakcija."

Tornado Cash je drugi mikser kriptovaluta kome je vlada SAD izrekla sankcije, posle Blender.io, jer je igrao centralnu ulogu u pomaganju organizovanim kriminalnim bandama da peru prihode od kriminala kao što su ransomware i hakovanja povezana sa kriptovalutama.

Platforma funkcioniše tako što sjedinjuje i meša različita digitalna sredstva sa hiljada adresa, uključujući potencijalno nezakonito stečena sredstva i legitimno stečena sredstva, kako bi sakrila trag do prvobitnog izvora imovine, dajući kriminalcima priliku da prikriju poreklo ukradenog novca, prenosi Informacija.rs.

Očigledno je da je sve veći nadzor nad ovakvim servisima koji se često doživljavaju kao mehanizam za unovčavanje nezakonito stečenih kriptovaluta.

Sa najvećim krađama kriptovaluta povezuju se severnokorejski hakeri koji navodno uz podršku vlade Severne Koreje izvode sajber napade sa ciljem da prikupe sredstva za finansiranje nuklearnog programa. Na taj način, ova zemlja zaobilazi ekonomske i trgovinske sankcije.

Sankcije protiv Tornado Casha su pokušaj američke vlade da odgovori na sajber napade Severne Koreje na berze kriptovaluta kojima ova izolovana zemlja finansira svoje strateške ciljeve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA