≫ 

Google izgubio žalbu u EU i kažnjen je sa rekordnih 4 milijarde evra: Koristio Android da guši konkurenciju

Google je osporio raniju presudu EU u kojoj se navodi da je koristio svoj mobilni operativni sistem Android da bi ugušio rivale, ali je drugi najviši sud u Evropi to potvrdio

  • 1
Google kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Google je pretrpeo značajan gubitak u sredu kada je evropski sud odbio njegovu žalbu na antimonopolsku odluku i izrekao kaznu od 4,1 milijardu evra (4,13 milijardi dolara), što je rekordna kazna.

Google je osporio raniju presudu EU u kojoj se navodi da je koristio svoj mobilni operativni sistem Android da bi ugušio rivale, ali je drugi najviši sud u Evropi to potvrdio.

Ogromna novčana kazna i presuda su pobeda najvišeg antimonopolskog zvaničnika EU Margrete Vestager, koja je agresivno gonila velike tehnološke kompanije, i mogla bi da predstavlja presedan za buduće evropske antimonopolske presude koje pokrivaju tehnološke gigante.

"Opšti sud u velikoj meri potvrđuje odluku Komisije da je Google uveo nezakonita ograničenja proizvođačima Android mobilnih uređaja i operaterima mobilnih mreža kako bi konsolidovao dominantnu poziciju svog pretraživača", saopštio je sud.

Sud je ipak presudio u korist Google-a u jednoj tački u vezi sa podelom prihoda sa proizvođačima mobilnih uređaja i operaterima i malo je smanjio kaznu.

"Razočarani smo što Sud nije u potpunosti poništio odluku. Android je stvorio veći izbor za sve, a ne manje, i podržava hiljade uspešnih preduzeća u Evropi i širom sveta", rekao je portparol Google-a u saopštenju.

Ovo je treća kazna za Google zbog gušenja konkurencije u Evropi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Totado

    15. septembar 2022 | 17:49

    Pa treba im sad novcanih sredstava da finasiraju ovamo neke sukobe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA