≫ 

Tinejdžer hakovao Uber, zaposleni mislili da je u pitanju šala

Poruka hakera bila je toliko drska da su mnogi zaposleni u Uberu u početku mislili da je to šala

  • 0
uber Foto: Cristi Croitoru / Alamy / Alamy / Profimedia

Uber je pokrenuo istragu posle izveštaja da su interni sistemi kompanije hakovani. Haker, koji tvrdi da ima 18 godina, kaže da imaju administratorski pristup alatima kompanije uključujući Slack, Amazon Web Services i Google Cloud Platform.

"Njujork Tajms" izveštava da je posao sa prevozom više internih sistema, uključujući Slack, van stroja dok traje istraga.

Haker se obratio zaposlenima Ubera tako što je objavio poruku na internom sistemu kompanije u kojoj je rekao da je Uber hakovan, a zatim naveo poverljive informacije o kompaniji za koje tvrdi da im je pristupano, uz hashtag da Uber nedovoljno plaća svoje vozače.

Poruka hakera bila je toliko drska da su mnogi zaposleni u Uberu u početku mislili da je to šala, prenosi Vašington Post. Odgovori zaposlenih na objavu hakera sadržali su bezbrižne emodžije kao što su sirene i kokice, kao i GIF "to se dešava". Zaposleni su komunicirali sa hakerom misleći da se šali.

Haker je rekao Njujork Tajmsu da ima 18 godina, a Vašington Postu da su hakovali Uber iz zabave i da razmišlja o objavljivanju izvornog koda kompanije. U razgovoru sa istraživačem sajber bezbednosti Korbenom Liom, hakeri su tvrdili da su dobili pristup Uberovim sistemima preko akreditiva za prijavu dobijenih od zaposlenog putem društvenog inženjeringa, što im je omogućilo pristup internom VPN-u kompanije, prenosi informacija.

Zatim su pronašli PowerShell skripte na Uberovom intranetu koje sadrže akreditive za upravljanje pristupom koji su im omogućili da navodno hakuju Uberove AWS i G Suite naloge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA