≫ 

CIA ulaže u tehnologiju koja ima za cilj da vrati runaste mamute?

In-Q-Tel je neprofitna firma rizičnog kapitala koja finansira biotehnološku kompaniju Colossal Biosciences

  • 0
agencija  CIA (Central Intelligence Agency) Foto: Shutterstock

Biotehnološka kompanija Colossal Biosciences sa sedištem u Dalasu ima viziju: "Da još jednom vidimo kako runasti mamut hoda tundrom".

Osnivači Džordž Čerč i Ben Lam već su sastavili impresivnu listu finansijera i investitora visokog profila, uključujući Pitera Tila, Tonija Robinsa, Paris Hilton, Winklevoss Capital - i, prema javnom portfelju, njegov ogranak rizičnog kapitala objavljen ovog meseca, CIA.

Colossal kaže da se nada da će koristiti napredno genetsko sekvenciranje da oživi dva izumrla sisara - ne samo džinovskog mamuta iz ledenog doba, već i torbara srednje veličine poznatog kao tilacin, ili tasmanijski tigar, koji je izumro pre manje od jednog veka.

Na svojoj veb stranici kompanija se zaklinje da "kombinujući nauku o genetici sa poslom otkrivanja, nastoji da ubrza otkucaje srca predaka prirode".

In-Q-Tel, njegov novi investitor, registrovan je kao neprofitna firma rizičnog kapitala, koju finansira CIA. Grupa finansira tehnološke startape sa potencijalom da zaštite nacionalnu bezbednost.

CIA zainteresovana za mogućnosti biotehnologija

Pored svoje dugogodišnje potrage za obaveštajnim i oružanim tehnologijama, CIA je u poslednje vreme pokazala povećano interesovanje za biotehnologiju, a posebno za sekvenciranje DNK.

"Zašto interesovanje za kompaniju kao što je Colossal, koja je osnovana sa misijom da 'ponovo izrodi' vunaste mamute i druge vrste?“, stoji u postu na blogu In-Q-Tel objavljenom 22. septembra.

"Strateški, manje je o mamutima, a više o mogućnostima", dodaju.

Suosnivač Colossal-a Ben Lam, napisao je u e-poruci za Intercept:

"Biotehnologija i šira bioekonomija su od ključne važnosti za dalji razvoj čovečanstva. Za sve aspekte naše vlade važno je da ih razviju i da razumeju šta je moguće."

Kompanija koristi CRISPR uređivanje gena, metodu genetskog inženjeringa zasnovanu na prirodnom tipu DNK sekvence.

CRISPR sekvence prisutne su  u nekim bakterijskim ćelijama i deluju kao imuni odbrambeni sistem, omogućavajući ćeliji da otkrije i izdvoji virusni materijal koji pokušava da izvrši invaziju.

Tehnika je razvijena da funkcioniše na isti način, omogućavajući korisnicima da iseku neželjene gene i programiraju idealniju verziju genetskog koda.

"CRISPR je upotreba genetskih makaza", rekao je Robert Klicman, bioetičar sa Univerziteta Kolumbija i istaknuti glasnik opreza u oblasti genetskog inženjeringa.

"Ulazite u DNK, koji je lanac dug 3 milijarde molekula, i odsecate deo toga i zamenjujete ga. Možete da isečete loše mutacije i ubacite dobre gene, ali ove makaze za uređivanje takođe mogu da odnesu previše", dodaje.

Prihvatanje ove tehnologije, prema In-Q-Tel-ovom blog postu, pomoći će vladinim agencijama SAD da čitaju, pišu i uređuju genetski materijal i, što je još važnije, da upravljaju globalnim biološkim fenomenima koji utiču na "konkurenciju nacija" istovremeno omogućavajući Sjedinjenim Državama "da pomognu u postavljanju etičkih, kao i tehnoloških standarda" za njegovu upotrebu.

Čak i kada su metode koje se koriste za "obnovu vrsta" legalne, mnogi naučnici su skeptični.

U radu iz 2017. za Nature Ecology & Evolution, grupa biologa iz Kanade, Australije i Novog Zelanda otkrila je da "trošenje ograničenih resursa na nestanak može dovesti do neto gubitka biodiverziteta.“

"Ponovno rađanje izumrlih  vrsta je naučna bajka", objašnjava Džeremi Ostim sa Univerziteta u Adelejdu.

Video: Robo pas uterao strah u kosti pravom kuci: Okršaj prirode i čuda tehnike u redakciji Telegrafa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA